Αναπαράσταση του μοιραίου ταξιδιού…

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τη σκοτεινή εξαφάνιση του φαντάρου Τάκη Κολλιαδέλη, ξάφνιασαν…

Η κάμερα της εκπομπής  βρέθηκε πάνω στο πλοίο απ’ όπου χάθηκε στις 28 Ιουνίου, για μια αναπαράσταση με τον μοναδικό μάρτυρα και συνταξιδιώτη του, που τον είδε τελευταίος. Το «Τούνελ» διείσδυσε στο άβατο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος που διεξήγαγε τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου. Παράλληλα ζήτησε και έλαβε στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκείνη και τα ανέλυσε στο στούντιο με τη βοήθεια έμπειρου πλοιάρχου.

Τα δύο σημεία «κλειδιά» στην εξαφάνιση του Τάκη ήταν η στιγμή που έκλεισε το κινητό του τηλέφωνο ανοιχτά της Τήνου περίπου στις  δύο και μισή και στις πέντε και μισή τα ξημερώματα, που καταγράφηκε από κάμερα να κινείται στο εσωτερικό του πλοίου. Εκείνη την ώρα το καράβι  βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σαρωνίδας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταξύ δύο με τρεις και μισή τα ξημερώματα της Πέμπτης 28 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Τήνου, επικρατούσαν δυτικοί νοτιοδυτικοί μέτριοι άνεμοι τεσσάρων με πέντε μποφόρ.

Μεταξύ πέντε με επτά το πρωί της ίδιας μέρας  στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σαρωνίδας, επικρατούσαν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι τριών- τεσσάρων μποφόρ.

Ο έμπειρος πλοίαρχος Βαγγέλης Κοντούλης, με την βοήθεια ναυτικών χαρτών, ανέλυσε τα δεδομένα και έδωσε τη δική του εκτίμηση για το τι μπορεί να συνέβη στην περίεργη αυτή υπόθεση.

Ο ναυτικός εξήγησε ότι σε περίπτωση πτώσης του νέου στη θάλασσα με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, εκείνες τις ώρες, το πτώμα του θα εκβραζόταν στις ακτές της Χίου ή στις ακτές της Σαρωνίδας.

Πήρε ταξί από το λιμάνι;

Μια από τις μαρτυρίες που εμφανίζουν τον Τάκη στη ζωή, έφτασε στο «Τούνελ» από έναν οδηγό ταξί.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι παρέλαβε ένα νεαρό επιβάτη το πρωί της 28ης Ιουνίου από το λιμάνι του Πειραιά. Του ζήτησε να τον μεταφέρει στο σταθμό των ΚΤΕΛ της Λιοσίων, καθώς  όπως του είπε ήθελε να πάει στη Χαλκίδα. Στη διαδρομή ανέφερε πως ονομάζεται Τάκης, πως είχε μόλις πάρει αναβολή από το στρατό λόγω οικογενειακών προβλημάτων και περίμενε τηλεφώνημα από φίλους του για να του δώσουν χρήματα επειδή εκείνος δεν είχε.

Ο αυτοκινητιστής ανέφερε στην Αγγελική Νικολούλη πως ο νέος φορούσε σκούρου χρώματος μπλούζα, πράσινα σκούρα αθλητικά παπούτσια, είχε ύψος περίπου 1.80 και είχε περασμένο στον ώμο του έναν μικρό σάκο.

Είπε ακόμα πως στις αρχές Οκτωβρίου τον ξανασυνάντησε τυχαία σε καφετέρια στην περιοχή της Δάφνης και ο νέος τον κέρασε καφέ.

Αμέσως μετά το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής πήρε φωτιά από κλήσεις τηλεθεατών που έδιναν πληροφορίες για καταστήματα και εργαζόμενους στην περιοχή που περιέγραψε ο οδηγός ταξί.

 

Το «Τούνελ» στο πλοίο με τον βασικό μάρτυρα…

Ο φαντάρος και συνταξιδιώτης του Τάκη μίλησε στο «Τούνελ» πάνω στο καράβι του ταξιδιού τους.

Ανέφερε πως με τον αγνοούμενο γνωρίστηκαν στο στρατόπεδο περίπου ένα μήνα πριν την εξαφάνιση και άρχισαν  να κάνουν παρέα. Τη μοιραία μέρα επέστρεφαν μαζί  από την Χίο στον Πειραιά, αφού είχαν πάρει αναβολή από το Στρατό.

Έφυγαν  κατά τις επτά το απόγευμα από το στρατόπεδο για το λιμάνι, έφαγαν σε ένα εστιατόριο, συνάντησαν ξεχωριστά κάποιους γνωστούς τους φαντάρους και μπήκαν στο πλοίο για το ταξίδι της επιστροφής.  Ο Τάκης φαινόταν ανακουφισμένος που είχε πάρει αναβολή και μίλησε με την μητέρα του στο τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον συνταξιδιώτη του αγνοούμενου, οι δύο νέοι μπήκαν στο πλοίο γύρω στις έντεκα παρά το βράδυ. Έστρωσαν τους υπνόσακους τους σε ένα από τα εσωτερικά σαλόνια του πλοίου, δίπλα σε ένα πιάνο και βγήκαν στο κατάστρωμα για να καπνίσουν.

 

Ο μάρτυρας «ζωντανεύει» στο πλοίο τη νύχτα του μυστηρίου…

Το «Τούνελ» κατέγραψε με την κάμερα αυτή τη μικρή διαδρομή  από το σαλόνι του πλοίου ως το κατάστρωμα. Όπως είπε στην εκπομπή ο συνταξιδιώτης του Τάκη, κάθισαν για λίγο σε ένα τραπεζάκι . Μετά από μισή ώρα ο φίλος είπε στον Τάκη πως θα πήγαινε για ύπνο και του απάντησε  πως θα ακολουθούσε κι αυτός λίγο αργότερα.  Όλη αυτή την ώρα ο Τάκης μιλούσε μέσω  μηνυμάτων  με το κορίτσι του.  Εκείνη την στιγμή υπήρχαν πολλοί επιβάτες στο κατάστρωμα, αλλά και στο σαλόνι του πλοίου.

 

Το καράβι γύρω στις επτά το πρωί είχε ήδη δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, όταν κάποιος από το πλήρωμα πήγε και ξύπνησε τον συνταξιδιώτη του αγνοούμενου φαντάρου.

Τότε είδε πως ο Τάκης δεν βρισκόταν δίπλα του. Τον κάλεσε και στα δύο κινητά του τηλέφωνα αλλά ήταν απενεργοποιημένα. Στην αρχή σκέφτηκε πως έφυγε και ξέχασε τα πράγματα του. Η τσάντα του ήταν ανοιχτή και πιο δίπλα υπήρχε ένα μπουκάλι με νερό. Ο υπνόσακος ήταν άθικτος σαν  να μην είχε ξαπλώσει.

Πήρε τα προσωπικά του αντικείμενα και τον αναζήτησε στο κατάστρωμα, ακόμα και στην τουαλέτα, αλλά μάταια. Βγήκε από το πλοίο και τον περίμενε να φανεί.  Όταν κατέβηκε και ο τελευταίος επιβάτης , ενημέρωσε το πλήρωμα για τον χαμό του φίλου του.

«Με ανεβάσανε ξανά επάνω στο πλοίο, ψάξαμε χωρίς αποτέλεσμα και ειδοποίησαν το Λιμενικό. Τους ακολούθησα κι εγώ για κατάθεση. Αργότερα είδα το υλικό μιας κάμερας που τον κατέγραψε στο σαλόνι περίπου στις πέντε και μισή το πρωί και τον αναγνώρισα. Νομίζω ότι είχε πει στο κορίτσι του πως φοβόταν ότι  κάποιος του « την είχε στημένη» και σε μένα έλεγε διάφορα περίεργα πράγματα», είπε στην εκπομπή.

Δύο μέρες πριν την εξαφάνιση οι δύο νέοι είχαν ταξιδέψει από την Χίο στον Πειραιά , προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Επέστρεψαν στο νησί, πήραν την αναβολή και μπήκαν πάλι στο πλοίο, με προορισμό τον Πειραιά.

«Καμία κάμερα δεν τον κατέγραψε  να αποβιβάζεται από το καράβι. Προσωπικά πιστεύω ή ότι έφυγε μόνος του, ή ότι κάποιος του έκανε κάτι. Δεν νομίζω ότι ο ίδιος θα έκανε κακό στον εαυτό του. Είχε σχέδια, σκόπευε να συγκατοικήσει με το κορίτσι του. Τόσα  μάτια ήταν στο πλοίο, κάποιος θα είδε κάτι. Δεν εξαφανίζεται ένας άνθρωπος έτσι», τόνισε.

Ο φίλος: Δεν πρόβαλε να μου πει τι συνέβη στο στρατόπεδο…

Ο στενός φίλος του αγνοούμενου φαντάρου Βαλάντης Ρόδης, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής. Ανέφερε πως οι δύο νέοι μεγάλωσαν σαν αδέλφια και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο , τον φιλοξενούσε κατά καιρούς στο σπίτι του.

 

«Άλλαξε όταν πήγε στο στρατό. Πιεζόταν. Πιστεύω πως εκεί κρύβεται το μυστικό της εξαφάνισης του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τάκης του είχε εκμυστηρευτεί πως τον ενάμιση μήνα που ήταν στο στρατόπεδο,  αντιμετώπιζε προβλήματα με κάποιον δόκιμο. Δεν προχώρησε  όμως σε λεπτομέρειες. Το μόνο που του είχε πει είναι πως θα του εξηγούσε τι συνέβη, με το που θα έφτανε στον Πειραιά.

Μια ακόμα αγαπημένη παιδική φίλη του Τάκη, μίλησε στο «Τούνελ». Τον περιέγραψε ως  ένα κλειστό χαρακτήρα που δεν εμπιστευόταν εύκολα τους ανθρώπους  και δεν μοιραζόταν ότι τον απασχολούσε. Αντιθέτως έκρυβε τα πάντα πίσω από ένα φωτεινό χαμόγελο. Όπως είπε,  η ίδια η ζωή τον ανάγκασε να ωριμάσει γρήγορα και άρχισε να εργάζεται από την τρυφερή ηλικία των 14 χρόνων. Του έλειπε η οικογενειακή θαλπωρή και την αναζητούσε συχνά στις οικογένειες των φίλων του. Τελευταία  έκανε παρέα με κάποια άτομα που τον επηρέαζαν αρνητικά.  Η φίλη του  πιστεύει πως είναι πολύ πιθανό να κρύβεται κάπου.

Κάμερα στο εσωτερικό του πλοίου κατέγραψε το τελευταίο ίχνος του γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, λίγη ώρα πριν το πλοίο δέσει στον Πειραιά. Κυκλοφορούσε ανάμεσα στους επιβάτες και έδειχνε νευρικός. Ο φίλος του που κλήθηκε από τις Αρχές να δει το υλικό από τις κάμερες,  τόνισε στο «Τούνελ»:

«Φαινόταν τρομαγμένος.  Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη. Ήταν μόνος του και σίγουρα κάτι τον είχε φοβίσει. Αν για κάποιο λόγο αποφάσιζε να φύγει, θεωρώ βέβαιο ότι τουλάχιστον με την μητέρα του θα επικοινωνούσε».

Σύμφωνα με τη φίλη του ο Τάκης αντιμετώπιζε τις δυσκολίες που συναντούσε, ίσως και να προσπαθούσε να τις αποφύγει,   αλλά  σίγουρα δεν θα επιχειρούσε να κάνει κακό στον εαυτό του.

«Πιστεύω πως είχε σοβαρό λόγο που αποφάσισε  να πάρει αναβολή. Ξέρω καλά πως ήθελε να τελειώνει με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις,  γιατί ήθελε να φύγει από την Ελλάδα», τόνισε.

Ο πατέρας : Η κάμερα του πλοίου τον δείχνει να επιστρέφει…

Φανερά καταβεβλημένος μετά από τέσσερις μήνες αναζήτησης και αγωνίας, ο Κωνσταντίνος Κολλιαδέλης ανέφερε πως όσο κι αν έψαξαν δεν βρέθηκαν πουθενά τα δύο κινητά τηλέφωνα και το πορτοφόλι με τις κάρτες του γιου του.  Το μόνα αντικείμενα που εντοπίστηκαν  ήταν ένα σακβουαγιάζ με τα ρούχα του και ο υπνόσακος που θα κοιμόταν.

«Το Λιμεναρχείο μας απέκλεισε το ενδεχόμενο να έπεσε στη θάλασσα γιατί αρκετή ώρα αργότερα από τότε που έκλεισε το κινητό του γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, μια κάμερα τον κατέγραψε να μπαίνει από το κατάστρωμα στο σαλόνι του πλοίου.  Ήταν Ιούνιος, στο πλοίο βρίσκονταν περίπου οκτακόσιοι επιβάτες, είναι αδύνατον να μην τον είδε έστω κι ένας άνθρωπος.  Ακόμα κι αν συνέβαινε κάποιο περιστατικό πάνω στο κατάστρωμα, δεν θα υπήρχε κάποιος μάρτυρας να το καταγγείλει;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι κάμερες των γκαράζ του πλοίου επίσης εξετάστηκαν από τις Αρχές, αλλά ο Τάκης δεν εντοπίστηκε πουθενά.

Όπως ανέφερε ο πατέρας, ο Τάκης είχε περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο χωρισμός των γονιών του τον είχε καταβάλει ψυχολογικά, αλλά το τελευταίο διάστημα πατέρας και γιος είχαν έρθει πιο κοντά.

«Ερχόταν να δει το κορίτσι του στην Αθήνα από την Χαλκίδα που έμενε και επισκεπτόταν και μένα. Είναι ένα καλό και θετικό παιδί. Μόνο σενάρια μπορώ να κάνω. Γι αυτό απευθύνω έκκληση σε όποιον είδε το παραμικρό που μπορεί να βοηθήσει, να μιλήσει για να βρούμε την άκρη του νήματος…».

Το «Τούνελ» στο Αρχηγείο του Λιμενικού για τον αγνοούμενο φαντάρο…

Το “Τούνελ” με αφορμή την μυστηριώδη εξαφάνιση του Τάκη Κολλιαδέλη βρέθηκε  στην καρδιά του ενιαίου κέντρου έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού σώματος.

Στο χώρο όπου καθημερινά ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί μοχθούν  για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο Αρχιπλοίαρχος Παναγιώτης Στουρνάρας, επόπτης του Κέντρου, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής  για το σημαντικό αυτό έργο. Όπως εξήγησε το Κέντρο συνεργάζεται και με άλλους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες με μοναδικό σκοπό να διασωθεί όποιος βρεθεί στην θάλασσα και κινδυνεύει.

 

Για το Κέντρο είναι εξαιρετικά σημαντικός ο χρόνος που ενημερώνεται για μια τέτοια εξέλιξη ώστε να συντονιστούν άμεσα τα μέσα που θα εμπλακούν,  προκειμένου να διεξαχθούν οι έρευνες για να εντοπιστεί ένας αγνοούμενος.

Με δεδομένο ότι στην περίπτωση του Κολλιαδέλη το Κέντρο ενημερώθηκε αρκετή ώρα μετά την εξαφάνιση, μπήκε σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο.

«Οι παράμετροι που βάζουμε πάνω στο τραπέζι για να εντοπιστεί ένας άνθρωπος που αναζητείται,  είναι πολλές. Για παράδειγμα εντοπίζουμε τα παραπλέοντα πλοία που εκείνη την ώρα βρίσκονται κοντά στα καίρια σημεία, τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, αλλά και άλλων φορέων. Ο συντονισμός όλων,  γίνεται από εδώ», τόνισε.

Στον τεράστιο ψηφιακό χάρτη των ελληνικών θαλασσών της αίθουσας παρατηρείται η κίνηση όλων όσων εμπλέκονται σε περιπτώσεις έρευνας, εντοπισμού και διάσωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις το σήμα εκπομπής του κινητού τηλεφώνου ενός αγνοούμενου είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις έρευνες, όπως και τα θαλάσσια ρεύματα που υπάρχουν σε μια περιοχή.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Ο Τάκης Κολλιαδέλης 23 χρόνων, χάθηκε εν πλω στις 28 Ιουνίου ενώ ταξίδευε από την Χίο στον Πειραιά. Υπηρετούσε από τις 21 Μαΐου, στο  297ο  Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της Χίου, απ’ όπου πήρε αναβολή. Για τα αίτια εξαφάνισης του, έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση στη μονάδα που υπηρετούσε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτι συνέβη εκεί.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Μία απάντηση στο “Αναπαράσταση του μοιραίου ταξιδιού…”

  1. Αλέξανδρος Avatar
    Αλέξανδρος

    Μακάρι να βρεθεί το παιδί έστω και μετά από τόσο μακρύ διάστημα…. όποιος μπορεί να βοηθήσει ας το κάνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *