Η τηλεθεάτρια μόλις είδε στον αέρα την εικόνα της εικοσάχρονης περίπου γυναίκας που «ζωντάνεψαν» οι επιστήμονες της Φλόριδα, ανατρίχιασε. Στο πρόσωπο της βρήκε κοινά σημεία με την φίλη της την Κωνσταντίνα από το Λαύριο, που προετοιμάζονταν μαζί στη ΔΕΜΕ για μετανάστευση την περίοδο του 70 . Η Κωνσταντίνα που γνώριζε, μετοίκισε για την Αμερική. Είχε έναν αδελφό Στέλιο που υπηρετούσε στο Ναυτικό του Λαυρίου.
Η μαρτυρία αυτή άνοιξε πόρτες στο παρελθόν. Τηλεθεατές έδωσαν τα πλήρη στοιχεία της ΔΕΜΕ και κάνουν ήδη την έρευνα τους για να βρουν αρχεία και φωτογραφίες της Κωνσταντίνας από το Λαύριο.
Αν είναι η γυναίκα της λίμνης όπως πιστεύεται, θα είναι μια συγκλονιστική επιβεβαίωση για την πανεπιστημιακή κοινότητα, που από το μόλυβδο στα δόντια της νεκρής γυναίκας βρήκαν τον τόπο προέλευσης: το Λαύριο.
Η συγκλονιστική ιστορία της
Στις 19 Φεβρουαρίου1971, οι αστυνομικοί της Κεντρικής Φλόριδα των ΗΠΑ, ανέσυραν από την λίμνη Πανασόφκι το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Η άγνωστη βρέθηκε δολοφονημένη με μία ανδρική ζώνη τυλιγμένη στο λαιμό της. Δεν πρέπει να έπεσε θύμα ληστείας γιατί στο αριστερό της χέρι φορούσε ένα ρολόι μάρκας Μπέιλορ, ένα χρυσό δαχτυλίδι με πέτρα, και ένα χρυσό λεπτό κολιέ.
Μετά από άκαρπες έρευνες την έθαψαν με τον κωδικό «Τζέιν Ντο». Το 1986 την ξέθαψαν για περαιτέρω έρευνα καθώς στις ΗΠΑ δεν υπάρχει παραγραφή του αδικήματος αν δεν βρεθεί ο ένοχος. Τον Ιανουάριο του 2012 ο Σερίφης της περιφέρειας Σάμτερ, Ντάρεν Νόρις, ανέλαβε εκ νέου την υπόθεση και ζήτησε τη βοήθεια της επιστήμης.
Απευθύνθηκε στην ανθρωπολόγο της Σήμανσης Έριν Κίμερλι, διευθύντρια του τομέα ανεξιχνίαστων υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδα.
Η Δρ Κίμερλι συνεργάστηκε με τον γεωχημικό του Πανεπιστημίου της Φλόριδα Τζορτζ Κάμενοβ, που εφαρμόζει την μέθοδο της ισοτοπικής ανάλυσης. Η αποκάλυψη των δύο επιστημόνων έφερε στο φως συγκλονιστικά στοιχεία. Η έρευνα κατέδειξε την πολύ ισχυρή πιθανότητα το θύμα, να έζησε για χρόνια στο Λαύριο, επειδή εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου στα δόντια της.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να «συνθέσουν» εκ νέου την εικόνα της. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η γυναίκα αυτή ήταν ηλικίας 17-24 χρόνων, είχε ύψος περίπου 1.55, βάρος περίπου 50-54 κιλά, καστανά ίσια μαλλιά και καστανά μάτια. Είχε χειρουργηθεί λίγα χρόνια πριν δολοφονηθεί στο δεξί της αστράγαλο.
Η ανθρωπολόγος που «έστησε» την εικόνα της αγνοούμενης Ελληνίδας
Η Έριν Κίμερλι, ανθρωπολόγος της Σήμανσης και διευθύντρια του τομέα ανεξιχνίαστων υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδα, εξήγησε στο «Τούνελ» πως «ζωντάνεψε» την εικόνα της Ελληνίδας αγνοούμενης. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα τεχνολογία ώστε να φωτιστούν υποθέσεις από το παρελθόν. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, στην αρχή στήνει ένα βιολογικό προφίλ, μελετώντας τον σκελετό, τα δόντια και τα μαλλιά. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των επίσημων αστυνομικών καταγραφών και φωτογραφιών, καταφέρνει να αποτυπώσει μια εικόνα των ρούχων που φορούσε το θύμα. Με τη βοήθεια των συνεργατών της , μέσω της μεθόδου της ισοτοπικής ανάλυσης, μπορεί να βρει στοιχεία, με τα οποία να προσδιορίσει την καταγωγή ενός ατόμου, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Πως βρήκε ο γεωχημικός το Λαύριο
Η ποσότητα και η σύνθεση του μολύβδου που εντοπίστηκε στα δόντια της νεαρής γυναίκας που δολοφονήθηκε το 1971 στη Φλόριδα, ήταν το στοιχείο που την συνέδεσε με την Ελλάδα. Την εξήγηση αυτή έδωσε στο «Τούνελ» ο γεωχημικός του Πανεπιστημίου της Φλόριδα, Τζορτζ Κάμενοβ, που ειδικεύεται στον τομέα της ισοτοπικής ανάλυσης. Ο ίδιος βασιζόμενος σε επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα ισότοπα επίπεδα μολύβδου στα δόντια των κατοίκων του Λαυρίου, προσέγγισε την καταγωγή του θύματος 41 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της.
Αφήστε μια απάντηση