Πρόκειται για τον βασικό κατηγορούμενο στη δίκη για την απαγωγή και δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου, Πέτρο Μιχαλεάκο.
Ο φερόμενος ως εγκέφαλος ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο του Β’ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, αν εργαζόταν στο τμήμα διαχείρισης κρίσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας και αν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο, όπως είχε ισχυριστεί στον ανακριτή. Εκείνος απάντησε αρνητικά και στα δύο ερωτήματα, λέγοντας πως όσα κατέθεσε τότε ήταν υπό την καθοδήγηση του προηγούμενου δικηγόρου που τον εκπροσωπούσε.
Όταν ρωτήθηκε αν ο Μάριος του είχε εκμυστηρευτεί ότι καταπιεζόταν και ήθελε να φύγει από το σπίτι, απάντησε και πάλι αρνητικά διαψεύδοντας για άλλη μία φορά την πρώτη του κατάθεση.
Στην ερώτηση της Έδρας πως γνώριζε ότι ο Μάριος ήταν χρήστης ναρκωτικών, απάντησε πως το είχε καταλάβει από δύο περιστατικά. Όπως περιέγραψε στο δικαστήριο είχε καταλήξει σ αυτό το συμπέρασμα γιατί σε μία συνάντηση τους ο Μάριος ήταν ιδιαίτερα οξύθυμος και σε μία άλλη ο 26χρονος του είπε ότι θα έφευγε γιατί είχε μια δουλειά και επέστρεψε το πρωί
Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν από δύο τέτοια περιστατικά να βγάλει κάποιος ένα τέτοιο συμπέρασμα.
Τη στιγμή που ο Πρόεδρος άρχισε τις επίμονες ερωτήσεις για την ημέρα της απαγωγής, ο βασικός κατηγορούμενος επικαλέστηκε αδιαθεσία και ζήτησε να διακόψει, αίτημα που έγινε δεκτό από την Έδρα.
Νωρίτερα στο ακροατήριο ακούστηκαν οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί μεταξύ των απαγωγέων και της μητέρας του Μάριου από την Αστυνομία, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στην δικογραφία, γιατί δεν είχαν απομαγνητοφωνηθεί.
Σοκ στο ακροατήριο…
Στο Β Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αίσθηση προκάλεσε η τελευταία συνομιλία που καταγράφηκε στις 17 Αυγούστου μεταξύ της μητέρας του Μάριου και ενός από τους απαγωγείς.
Σοκαρισμένο το ακροατήριο άκουσε την απόγνωση της μητέρας να μιλήσει στο παιδί της και τη φωνή του ψυχρού απαγωγέα που της έλεγε: «Βάζεις τα χρήματα πιο πάνω από τη ζωή του παιδιού σου; Σου ορκιζόμαστε ότι το παιδί σου είναι ζωντανό και θα είναι αύριο το πρωί στο σπίτι, αρκεί να μας φέρεις τα χρήματα που έχεις συγκεντρώσει.». Της έλεγε ακόμα πως ο Μάριος είχε συνεννοηθεί με τους απαγωγείς ότι μόλις αφεθεί ελεύθερος θα τους δώσει τα υπόλοιπα χρήματα όταν πουληθούν τα ακίνητα της οικογένειας του.
Η συνομιλία αυτή ήταν η τελευταία ανάμεσα στους απαγωγείς και τη μητέρα του Μάριου και είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν επιπλέον λόγο. Στις 17 Αυγούστου δόθηκε εντολή να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Από αυτό προκύπτει το συμπέρασμα πως υπήρξε διαρροή από την Ελληνική Αστυνομία προς τους απαγωγείς. Κάποιοι είχαν φροντίσει να τους ενημερώσουν πως τα τηλέφωνα τους παρακολουθούνται. Δεν είναι τυχαίο πως από εκείνη την ημέρα και μετά, στις μεταξύ τους συνομιλίες, επαναλάμβαναν συνεχώς τη φράση : «Μη τα λέμε από το τηλέφωνο αυτά.»
Στο δικαστήριο ακούστηκε μεταξύ άλλων και μία συνομιλία μεταξύ του φερόμενου ως εγκέφαλου και της μητέρας του Μάριου, Βαρβάρας Θεοδωράκη. Σε αυτήν ο βασικός κατηγορούμενος της είπε πως αν εκείνη έδινε τα χρήματα, θα οργάνωνε μία επιχείρηση με σκοπό να προκαλέσει σύγκρουση με το αμάξι των απαγωγέων και να πάρει πίσω τα λύτρα.
Η κατηγορούμενη σύζυγος του φερόμενου ως εγκέφαλου σε μία συνομιλία της με τη μητέρα του Μάριου, της έλεγε πως ο 26χρονος είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος την απαγωγή του γιατί χρωστούσε χρήματα.
Αφήστε μια απάντηση