Θεσσαλονίκη: Ο άλυτος γρίφος του ρεμπέτη

Μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία έφερε στο φως το Τούνελ την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2023.

Ο ρεμπέτης της Αριστοτέλους, Περικλής Τσιάπανος, 47 χρόνων, ο Πέρης όπως τον φώναζαν όλοι, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Σεπτέμβρη του 2023 από τις Συκιές Θεσσαλονίκης.

Τα μουσικά του όργανα και κυρίως το μπουζούκι του, με το οποίο έβγαζε τα προς το ζην, βρέθηκαν στο διαμέρισμά του αλλά εκείνο που σόκαρε τους πάντες ήταν ο αγαπημένος του σκύλος που εντοπίστηκε νεκρός από την δυσοσμία στο χώρο. Τα πράγματα του πετάχτηκαν και το διαμέρισμά του απολυμάνθηκε από ειδικό μισθωμένο συνεργείο πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα.

Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι μαρτυρίες φίλων του που «δείχνουν» συγκεκριμένο πρόσωπο που φέρεται να ασκούσε έντονες πιέσεις στον Πέρη λίγο πριν εξαφανισθεί.

Το «Τούνελ» ερεύνησε και το ενδεχόμενο ο αγνοούμενος μουσικός να βρήκε καταφύγιο στο Άγιον Όρος, καθώς κατά το παρελθόν το είχε επισκεφθεί αρκετές φορές.

Από την έρευνα της εκπομπής προέκυψε πως τελευταία φορά που είχε εκφράσει την επιθυμία του να το επισκεφτεί ήταν τον Μάιο του 2023, όπου είχε κάνει κράτηση, ωστόσο δεν παρέλαβε ποτέ το διαμονητήριο.

Ο Πέρης λάμβανε ένα πενιχρό μηνιαίο προνοιακό επίδομα στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η έρευνα της εκπομπής έδειξε πως τελευταία φορά που έκανε ανάληψη αυτών των χρημάτων ήταν στα τέλη Σεπτέμβρη.

Συγκίνηση προκάλεσε το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή και δείχνει τον Περικλή Τσιάπανο λίγο πριν την εξαφάνισή του, να τραγουδά με το μπουζούκι του στην Αριστοτέλους και στο πλευρό του να έχει τον αγαπημένο του σκύλο, Γκάρι.

«Ανταμώναμε και τραγουδούσαμε στο δρόμο…»

Στο «Τούνελ» μίλησε και η ρεμπέτισσα Σωτηρία Τσιμπερά, φίλη του Περικλή Τσιάπανου, που τον «συντρόφευσε» πολλές φορές με την χαρακτηριστική φωνή της, στα τραγούδια του, στο «στέκι» του στην Αριστοτέλους και στη Βενιζέλου, όπου διασκέδαζαν τους πολίτες.

«Είπαμε πάρα πολλά τραγούδια με τον Περικλή. Τον πρώτο καιρό δεν τα ηχογραφούσα, μετά κάπου είπα πως πρέπει να ξεκινήσω να το κάνω. Αυτός είχε μεγάλη αγάπη στον Βαμβακάρη. Τον άκουσα μια μέρα τυχαία να παίζει. Πάνω στο τραγούδι και έτσι σιγά-σιγά γνωριστήκαμε. Μου έλεγε ότι δύσκολα τα έβγαζε πέρα. Τον Μάιο του 2023 που κάναμε το τελευταίο βίντεο ήταν πάρα πολύ στεναχωρημένος. Μου είπε ότι τον βγάζουν από το σπίτι και πως έπρεπε να ψάξει να βρει αλλού και ότι χρειαζόταν 1000 ευρώ. Είχα το τηλέφωνό του, στο facebook ήμασταν φίλοι, δεν ξέρω γιατί δεν τον κάλεσα. Του έλεγα να φύγει από το δρόμο, να βρει ένα μαγαζί και ότι θα πάω και εγώ να τραγουδάω, ούτως ή άλλως δεν είμαι τραγουδίστρια, δεν παίρνω λεφτά, εθελοντικά το κάνω και πάντα μου έλεγε ότι ψάχνει και δε βρίσκει», ανέφερε.

Δεν της είχε αναφέρει ποτέ ότι είχε δεχτεί απειλές, όπως λέει στο Τούνελ.

«Δεν μου έδειξε ποτέ κάποια φοβία γι’ αυτό το πράγμα. Τον ευχαριστούσαν τα βίντεο που βγάζαμε. Του έλεγα: «Περικλή ξέρεις πόσες χιλιάδες είδαν αυτό το βίντεο; Στην «Άτακτη» θυμάμαι είχε φτάσει 153.000 προβολές! Ήταν πάρα πολύ έξυπνος και πολύ καλός στη μουσική του. Το αυτί του ήταν πανέξυπνο», τόνισε.

Η αδελφή του ρεμπέτη ζωντανεύει καρέ – καρέ το θρίλερ…

Στην εκπομπή μίλησε η αδελφή του αγνοούμενου ρεμπέτη θέτοντας εύλογα ερωτήματα για το χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ήταν ικανά να δώσουν απαντήσεις.

«Είναι λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Είναι άδικο όλο αυτό που συνέβη και πολύ κρίμα και για τον Γκάρι. Ήταν ένα αξιολάτρευτο σκυλάκι. Είχε βρει κάπου να τον δώσει αλλά δεν μπορούσε να τον αποχωριστεί. Δεν ξέρω αν είχε γίνει κάτι με κάποιους. Το σίγουρο είναι ότι πετάχτηκε κάπου για λίγο και θα ξαναγυρνούσε γιατί δεν θα άφηνε μόνο του τον Γκάρι. Από τη στιγμή που βρέθηκαν τα μουσικά του όργανα και ο σκύλος του, ότι συνέβη, έγινε είτε απόγευμα, είτε βράδυ», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον σκύλο του…»

Φίλη του Περικλή ανέφερε στην κάμερα της εκπομπής πως ήταν χαρούμενος γενικά αν και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

«Μου έλεγε τα οικονομικά προβλήματα που είχε και τα θέματα με τον σκύλο και το σπίτι, γιατί του έκαναν πολλά παράπονα. Γάβγιζε, έκανε ζημιές και έπρεπε να τις φτιάξει. Έψαχνε άλλο σπίτι, κάπου στην Άνω Πόλη και περίμενε έναν κύριο, να φύγει για να πάει αυτός. Δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον σκύλο, ήταν παντού μαζί. Ο σκύλος ήταν λίγο μπόξερ, λίγο πίτμπουλ, ήταν μίξη. Στην αρχή ο Περικλής άφηνε τον σκύλο σπίτι και πήγαινε μόνος του στην Αριστοτέλους να παίξει, μετά όμως τον πήρε μαζί του και ήταν καλύτερα», τόνισε.

Μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο έμαθε τα όσα συνέβησαν:

«Πήγα στην Αστυνομία γιατί είχα να τον δω πάνω από δυο εβδομάδες, οπότε το σκυλί σίγουρα ήταν δυο εβδομάδες μόνο του. Απλά μου κάνει εντύπωση, τόσο καιρό δεν το άκουσε κανείς να γαβγίζει; Μου είπαν στην Αστυνομία ότι το σκυλί πέθανε από ασιτία. Δεν πιστεύω ότι ο Περικλής άφησε τον σκύλο και έφυγε!».

«Πήραν τον νεκρό σκύλο και πετάξαμε τα πράγματά του…»

Στην προσπάθειά του το «Τούνελ» να βρει τι ακριβώς συνέβη στο διαμέρισμα, επικοινώνησε με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας που διέμενε αλλά και με τον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη που ζει στο εξωτερικό.

«Κάποια στιγμή μια κυρία από το πάνω διαμέρισμα μου είπε ότι κάτι μύριζε. Μόλις εντόπισα και εγώ την μυρωδιά πήρα την αστυνομία και έκανα επώνυμη καταγγελία. Ήρθαν τα παιδιά, βρήκαν τον σκύλο νεκρό και ειδοποίησαν τον Δήμο να τον πάρει. Την επόμενη μέρα έγινε απολύμανση και μετά από εντολή του ιδιοκτήτη του σπιτιού πέταξαν τα πράγματά του γιατί ήταν γεμάτα μικρόβια», λέει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής.

Οι συνεργάτες της εκπομπής μίλησαν και με τον μεσίτη που μετέφερε την εντολή του ιδιοκτήτη για να πεταχτούν τα πράγματα του αγνοούμενου μουσικού.

«Το κουμάντο το έκανε ο διαχειριστής της οικοδομής γιατί είχε θέματα με τους άλλους ενοίκους. Αφού με κάλεσε μίλησα εγώ με τον ιδιοκτήτη και εκείνος με ενημέρωσε ότι δεν θέλει να μείνει τίποτα μέσα στο σπίτι. Τώρα για τον αγνοούμενο τι να σας πω. Είναι αδιανόητο σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε», ανέφερε.

Σοκαρισμένοι οι γείτονες του Πέρη

Το «Τούνελ» βρέθηκε στη γειτονιά του αγνοούμενου μουσικού Περικλή Τσιάπανου και μίλησε με τους σοκαρισμένους από τις εξελίξεις γείτονές του.

«Μας είπαν ότι κάποιον φοβόταν…»

Φίλος του Περικλή Τσιάπανου, ανέφερε στην εκπομπή πως τελευταία φορά τον είχε δει έναν μήνα πριν την εξαφάνισή του και έμαθε πως αγνοείται από ανάρτηση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μου είπε ότι τον κυνηγούν να τον σκοτώσουν»

Στο «Τούνελ» μίλησε μάρτυρας που λέει ότι είδε τον Περικλή Τσιάπανο στην πολυκατοικία που μένει.

«Ο άνθρωπος μπήκε από την καγκελόπορτα στην πυλωτή της πολυκατοικίας μας. Γύρισα απότομα, μου χαμογέλασε, μου έκλεισε το μάτι και με ρώτησε τι κάνω. Μου είπε ότι μένει στην πολυκατοικία. Όταν επέμεινα για το ποιος είναι μου είπε: «Φίλε θα γίνει απόπειρα ανθρωποκτονίας, κυνηγάνε να με σκοτώσουν. Τον ρώτησα αν χρειάζεται βοήθεια να πάρω κάποιον τηλέφωνο, κάποιον δικό του, μου απάντησε ένα «όχι» και φεύγει με ήρεμες κινήσεις. Με ρωτούσε αν με έστειλε ο Βασιλείου. Δυο- τρεις φορές μου ανέφερε αυτό το όνομα», είπε.

«Πριν χαθεί μου αποκάλυψε τον καβγά με τον ιδιοκτήτη»

Ο φίλος του και τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό, ανέφερε στην κάμερα της εκπομπής πως ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος λόγω ενός καυγά που είχε μ’ έναν εκ των ιδιοκτητών του διαμερίσματος που διέμενε. Αιτία οι φθορές που είχε προκαλέσει στο σπίτι του ο σκύλος και η επιμονή του να φύγει το συντομότερο από αυτό.

«Με τον Πέρη είμαστε παιδικοί φίλοι. Εγώ τον βοηθούσα και έκανε τις μετακομίσεις με ένα φορτηγάκι που έχω. Τον είδα στις 29 Σεπτεμβρίου, μου ζήτησε να ετοιμάσω το φορτηγάκι γιατί έψαχνε για σπίτι και θα έφευγε. Χαρακτηριστικά μου ανέφερε “πρέπει να φύγω από εδώ πέρα οπωσδήποτε, γιατί με διώχνουνε”. Τον επιπλήξανε και φάνηκε προβληματισμένος με αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία εντόπισε τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπήρξε διαπληκτισμός και ότι την περίοδο που χάθηκε ο ρεμπέτης, ο ίδιος βρισκόταν εκτός Ελλάδος.

Από την έρευνα της εκπομπής, προέκυψε πως ο Περικλής Τσιάπανος επρόκειτο να μετακομίσει σε σπίτι ιδιοκτησίας ενός μοναχού. Το «Τούνελ» επικοινώνησε τόσο με τον ίδιο όσο και με το μεσίτη που διαχειρίζεται το σπίτι που νοικιάζει. Κανείς τους όμως δεν γνώριζε τον Πέρη.

«Δεν ήρθε για να νοικιάσει το σπίτι…»

Το «Τούνελ» στην προσπάθεια του να φωτίσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του ρεμπέτη της Θεσσαλονίκης, επικοινώνησε και με τον μεσίτη του μοναχού.

«Δεν θυμάμαι να μίλησα ή να συνάντησα κάποιον ενδιαφερόμενο για το σπίτι του πατέρα Δαυίδ που να έχει σκύλο και να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του κυρίου που αναζητάτε. Επειδή καθημερινά βλέπω πολύ κόσμο λόγω της εργασίας μου, καλύτερα θα ήταν να μου στέλνατε μια φωτογραφία του μέσω viber να τον δω», είπε χαρακτηριστικά.

 «Μας ρωτάνε για τον Πέρη και δεν ξέρουμε τίποτα…»

Στην Αριστοτέλους που συνήθιζε να παίζει μουσική ο αγνοούμενος ρεμπέτης, η θέση του είναι πλέον άδεια. Όμως οι φίλοι του, που δεν τον ξεχνάνε, μίλησαν στην κάμερα του Τούνελ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *