Λαύριο: Ξεθάφτηκε από τα έγκατα της γης το θύμα της άγριας δολοφονίας

Μια υπόθεση δολοφονίας που παρέμενε στο σκοτάδι για δεκαετίες έφερε στο φως την νύχτα της Παρασκευής 21 Ιουνίου του 2023 το «Τούνελ», σοκάροντας του τηλεθεατές.

Για σαράντα έξι χρόνια, το αρχαίο ορυχείο στη θέση Καμάριζα των μεταλλείων της Λαυρεωτικής, ήταν ο τάφος ενός άνδρα που έπεσε θύμα μιας σκληρής εγκληματικής σπείρας αρχαιοκαπήλων που όμοιά της δύσκολα συναντά κανείς στα αστυνομικά χρονικά της χώρας.

Τα οστά που εντόπισαν φαίνεται να ανήκουν στον λιθογράφο Βασίλη Ψαραδέλλη, που δολοφονήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1978, σε ηλικία 32 χρόνων, από δύο μέλη της σπείρας των αρχαιοκάπηλων του Γερμανού αρχαιολόγου Στέφαν Γκέρικε.

Το Τούνελ ξετύλιξε το κουβάρι της περίπλοκης υπόθεσης φθάνοντας στα ίχνη του γιου του που ζει σαν άστεγος και δεν έχει εντοπισθεί για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να δώσει το απαραίτητο dna για την ταυτοποίηση.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου, όταν ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος και η ομάδα του, βρήκαν σε μια κάθετη στοά με την ονομασία «Λούτσα 1» και σε βάθος 100 μέτρων, έναν ολόκληρο ανθρώπινο σκελετό, μαζί με μια αγκράφα από ζώνη, μια σόλα παπουτσιού νούμερο 41 και κουμπί από ρουχισμό.Η ομάδα χαρτογραφούσε τα αρχαία μεταλλεία στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Ο κλεμμένος τυχερός λαχνός και η απάτη της σπείρας…

Στις 17 Μαρτίου 1978, ο Βασίλης Ψαραδέλλης διέρρηξε μόνος του σύμφωνα με την Χωροφυλακή το πρακτορείο ΠΡΟ – ΠΟ του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Δημήτρη Χριστοδούλου στη Νέα Σμύρνη. Βρήκε μόνο 8.000 δραχμές στο ταμείο και πήρε τα λαχεία που υπήρχαν πάνω στον πάγκο. Ένα από αυτά τα λαϊκά λαχεία, σε κλήρωση που έγινε δύο μέρες μετά, κέρδισε 2.000.000 εκατομμύρια δραχμές! Για να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα, συμφώνησε με άλλο μέλος της σπείρας, τον Μπερεβάτο, να στείλει την αδελφή του μαζί με τον σύζυγό της, να το εξαργυρώσουν και να μοιραστούν τα χρήματα.

Η εκπομπή μετά από επίμονη και εξονυχιστική έρευνα εντόπισε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, ιδιοκτήτη τότε του πρακτορείου. Του είχαν πει ότι το λαχείο ήταν από αυτά που είχε πουλήσει πριν γίνει η διάρρηξη. Είχε τις υποψίες του αλλά δεν μπορούσε να το αποδείξει. Μάλιστα φωτογραφήθηκε με τους νικητές του λαχείου μπροστά στις δεσμίδες των χαρτονομισμάτων με τα κέρδη από τον πρώτο Λαχνό. Ο Βασίλης Ψαραδέλλης δεν θέλησε να μοιραστεί τα κέρδη του με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας. Από την στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια διένεξη που κατέληξε στη δολοφονία του.

 «Ήταν μια συμμορία αυτή του Παναγιωτίδη, που μου είχαν κλέψει τότε τα λαχεία που είχα πάνω στον πάγκο. Ένα από αυτά είχε κερδίσει δύο εκατομμύρια δραχμές. Είχα κάνει καταγγελία στην αστυνομία . Εκείνη μου είπε ότι θα μπορούσα να τα διεκδικήσω αλλά τι να το κάνω, αυτοί ήταν σπείρα ολόκληρη, θα κινδύνευε η ζωή μου. Είναι μια πονεμένη ιστορία αυτή γιατί είναι σαν να σου παίρνουν από την τσέπη σου τα χρήματα. Εκείνη την εποχή με αυτά τα χρήματα έπαιρνες στην Ηλιούπολη είκοσι διαμερίσματα 100 τετραγωνικών», λέει χαρακτηριστικά.

Έρευνες μες την νύχτα

Η έρευνα του «Τούνελ» για τον εντοπισμό συγγενών του Βασίλη Ψαραδέλλη οδήγησε τους συνεργάτες της εκπομπής μες την νύχτα στην Αγία Βαρβάρα, το Μοσχάτο και την Καλλιθέα. Στις περιοχές που θα μπορούσαν να κατοικούν η γυναίκα του Δήμητρα- Τριανταφυλλιά με καταγωγή από την Αίγυπτο και ο γιός του Παναγιώτης 49 ετών σήμερα.

Με την βοήθεια των τηλεθεατών το σπίτι όπου έμενε η οικογένεια Ψαραδέλλη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 εντοπίστηκε στην Καλλιθέα. Η μοίρα είχε παίξει ένα άσχημο παιχνίδι στον γιο του θύματος καθώς λίγο μετά την δολοφονία του πατέρα του, έχασε την μητέρα του και μεγάλωσε με την γιαγιά του. Όταν έφυγε και εκείνη από την ζωή πούλησε το σπίτι  που έμεναν και δεν εμφανίστηκε ξανά στην παλιά του γειτονιά.

Πληροφορίες που έφτασαν στην εκπομπή ανέφεραν πως μια σειρά από ατυχίες οδήγησαν τον Παναγιώτη Ψαραδέλλη στο δρόμο άστεγο. Το «Τούνελ» εντόπισε τους χώρους στους οποίους κατέφευγε για βοήθεια έως και πριν λίγο καιρό..

Το τελευταίο διάστημα και μετά από αρκετές ατυχίες πιθανότατα ζει ως άστεγος στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Το «Τούνελ» προχώρησε σε επιτόπια έρευνα μαζί με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και πρασίνου Παλαιού Φαλήρου Νικόλα Γιάκοβλεφ, για να τον εντοπίσει. Βρήκαν το σημείο που φυλούσε τα πράγματα του αλλά όχι τον ίδιο.

Τι λέει ο ιερέας για το δράμα του γιου του δολοφονημένου άνδρα…

Η εκπομπή επικοινώνησε με τον πατέρα Ανάργυρο, τον ιερέα της εκκλησίας των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα που είχε υπό την προστασία του για ένα χρονικό διάστημα τον Παναγιώτη Ψαραδέλλη, τον γιο, όπως όλα δείχνουν, του δολοφονημένου άνδρα που ξεθάφτηκε στο Λαύριο από τα έγκατα της γης.

«Είχα δει την εκπομπή αλλά δεν σας κάλεσα γιατί τον έχω και εγώ χάσει κάτι χρόνια. Τον γνώρισα όταν ήταν 25 περίπου χρονών που μου τον έφερε μια ενορίτισσα γιατί έμενε στο δρόμο και έτρωγε από τα σκουπίδια. Τον βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε και γνωρίζαμε ότι έμενε στο πάρκο στο Χαροκόπι. Ερχόταν τακτικά και τον είχαμε αγκαλιάσει στην εκκλησία, του δίναμε φαγητό και είχε βρει και ένα σπίτι και έπλενε τα ρούχα του. Είχε το μουσάκι του περιποιημένο πάντα και τα μαλλιά του ήταν καστανά.  Χάθηκε όμως από εδώ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Τούνελ.

«Ταρακουνήθηκα από την εκπομπή και θα σας πω όσα ξέρω…»

Όλα όσα γνωρίζει για τον γιο του Βασίλη Ψαραδέλλη που δολοφονήθηκε στο Λαύριο, θέλησε να μοιραστεί με την εκπομπή η γυναίκα που τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του, μετά τον χαμό της μητέρας και της γιαγιάς του.

Τον  πρόσεχε σαν δικό της παιδί και η εκπομπή της θύμισε όλα όσα συνέβησαν.

«Τελευταία φορά τον είδα στις εκλογές. Ήταν περιποιημένος, ξυρισμένος. Λέω σε κάποια χέρια καλά θα έχει πέσει. Δεν ήθελα να του μιλήσω. Ήμουν πικραμένη. Εκεί που πήγα να τον βάλω σε μια σειρά, εντελώς αποδιοργανώθηκε. Λέγανε ότι έμενε στη θάλασσα σε κάτι σπηλιές, μαζί με έναν άλλο κύριο. Στον Φλοίσβο. Ήξερα και τον πατέρα του. Περνούσε κάθε μέρα κάτω από το σπίτι μου. Μετά ακούσαμε για τον Ψαραδέλλη, ότι τον σκότωσαν και τον είχαν ρίξει σε ένα πηγάδι. Ξέρετε τι θα πει να είναι ο πατέρας σου δολοφονημένος και να τον έχουν βάλει σε ένα πηγάδι; Μετά έμεινε με την μητέρα και τη γιαγιά του. Τον χτυπούσε η γιαγιά του, άμα αργούσε να πάει σπίτι. Για τον πατέρα του δεν μου είχε αναφέρει ποτέ, τίποτα. Δεν την είχε την αγάπη. Τον πήρα υπό την προστασία μου αφού πέθαναν οι δικοί του. Άρχισα να κάνω όλες αυτές τις διαδικασίες με τα βιβλιάρια της πρόνοιας, να περάσει επιτροπή, ήταν σαν να τον έχτιζα από την αρχή. Ένιωσε ένα στήριγμα. Τον ένιωθα σαν παιδί μου», λέει χαρακτηριστικά.

Το Τούνελ στο φρέαρ που βρέθηκε ο ανθρώπινος σκελετός

Η εκπομπή βρέθηκε στο αρχαίο μεταλλείο, όπου ο διδάκτωρ γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος και η ερευνητική του ομάδα, αντίκρισαν τα ανθρώπινα οστά.

«Είχαμε αυτό το απρόσμενο εύρημα. Μέσα από ένα οριζόντιο σύστημα στοών, βρεθήκαμε στον πάτο αυτού του φρέατος. Εισήλθαμε από οριζόντια είσοδο και βρισκόμασταν στο σημείο που είμαστε αυτή τη στιγμή. Είδαμε ουσιαστικά τον πάτο αυτού του φρέατος, ο οποίος είναι γεμάτος με χώματα, σκουπίδια και άλλα υλικά. Στη βάση του πάτου είδαμε να εξέχει ένα κόκκαλο. Ήταν μηρός και γενικά ο μηρός του ανθρώπου διαφέρει από των ζώων. Βρήκαμε και άλλα κόκκαλα και μάλιστα είδαμε και ένα τμήμα από λεκάνη ανθρώπου, οπότε είπαμε σίγουρα είναι οστά ανθρώπου. Πάνω από τον σκελετό υπήρχε μια σειρά από μεγάλες λίθους. Αυτό μας έδωσε την εντύπωση ότι ο άνθρωπος πετάχτηκε μέσα στο φρέαρ και από πάνω του έριξαν μια σειρά από μεγάλες λίθους», ανέφερε στην κάμερα της εκπομπής.

Στο «Τούνελ» μίλησε και για το πότε περίπου χρονολογείται ο σκελετός που βρέθηκε μέσα σε φρέαρ στην Καμάριζα Λαυρίου.

«Θεωρούσαμε ότι είναι δυο ή τρεις δεκαετίες πίσω και μάλιστα με ντόπιους που μιλήσαμε μας είπαν κατευθείαν, ότι ίσως να είναι ο άνθρωπος που αναζητούνταν το 1978. Θα γίνει και έρευνα DNA στον σκελετό, σε οργανικό υπόλειμμα, μένει να αναζητηθεί και να ταυτιστεί  με DNA πιθανών συγγενών. Εμείς είχαμε ακούσει μια παλιά ιστορία, ότι είχε σκοτωθεί κάποιος και τον είχαν πετάξει σε ένα φρέαρ, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτός που είχε ομολογήσει γι’ αυτόν τον φόνο είχε υποδείξει άλλο σημείο που είναι στη Συντερίνα», τόνισε.

Ο ίδιος έψαξε, ώστε να μάθει για την ιστορία εκείνη και την σπείρα αρχαιοκαπηλίας που δρούσε το 1978.

«Βρήκα διάφορα άρθρα που μου έστειλαν και μια αστυνομική επιθεώρηση του 1978, που τη βρήκε μια φίλη στο ίντερνετ, όπου αναφέρει με πολλή λεπτομέρεια τι είχε γίνει εκείνη την εποχή. Υπήρχε μια μεγάλη σπείρα αρχαιοκαπήλων, υπήρξε μια διένεξη μεταξύ τους και ο ένας από αυτούς σκότωσε τον άλλον και το πτώμα το έριξε σε ένα φρέαρ».

«Ψάχναμε τότε όλες τις στοές αλλά δεν τον είχαμε βρει»

Το «Τούνελ» επικοινώνησε και με τον Κωνσταντίνο Πόγκα, τον δήμαρχο Λαυρίου το 1975, προκειμένου να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για την υπόθεση δολοφονίας του Βασίλη Ψαραδέλλη.

«Ήμουν δήμαρχος τότε, το θυμάμαι, έψαχνα και εγώ, είχαμε μπει σε στοές, είμαι και του επαγγέλματος, δούλευα στην γαλλική εταιρία, μεταλλωρύχος. Έψαχναν να βρουν εκεί, άλλοι έλεγαν ότι είναι μέσα σε ένα πηγάδι, το πηγάδι ήταν μπαζωμένο, επιχείρησαν να το βγάλουν, πολλά πράγματα συνέβησαν εκείνη την εποχή. Έψαχναν στις στοές, για να βρουν τον άνθρωπο αυτόν που είχε εξαφανιστεί. Είχε κινητοποιηθεί η αστυνομία όλη και ο κόσμος. Αν εξαφανιζόταν κάποιος, τότε το χωριό έτρεχε αλλά και η περιοχή ολόκληρη. Λέγανε, ότι θα τον έχουν εξαφανίσει από κάποιο κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας», τόνισε.

Ο τότε δήμαρχος αναφέρει μάλιστα πως τα πετρώματα στην περιοχή αυτή είναι πολύτιμα και πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν μέχρι και σήμερα, για να βρουν ακόμα και διαμάντια.

Το πρώτο θύμα και ο φαντομάς αρχηγός της σπείρας

Στο φως έφερε η έρευνα της εκπομπής και μια δεύτερη περίεργη εξαφάνιση που είχε γίνει δύο μήνες νωρίτερα από αυτή του Ψαραδέλλη στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Βαμβούνη  που είχε χαθεί τον Ιανουάριο του 1978. Πολλοί ταυτίζουν και την ιστορία αυτή με το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που λυμαινόταν την συγκεκριμένη περιοχή.

«Σε αντίθεση με την περίπτωση του Ψαραδέλλη τα ίχνη του χάθηκαν στο οριζόντιο μεταλλείο «Μαρία» το οποίο ήταν αρχαίο. Έχει μια στοά που μπαίνεις κανονικά και ακολουθεί ένας δαίδαλος αρχαίων στοών τον οποίο περνάς μόνο μπουσουλώντας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων ο Βαμβούνης από διάφορα τέτοια μεταλλεία έβγαζε ένα ορυκτό που λέγεται φθορίτης και το πουλούσε σε βιοτεχνίες μεταλλουργίας», λέει χαρακτηριστικά ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Τα σύμβολα σατανισμού

Ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος στην προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των μεταλλείων του Λαυρίου, ήρθε αντιμέτωπος με διάφορα ευρήματα, τα οποία κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής.

«Σε τέτοιου τύπου οριζόντια μεταλλεία που δεν χρησιμοποιούνται πια, εντοπίζουμε συχνά διάφορα από ανθρώπους που ασχολούνται με τον σατανισμό. Υπάρχουν βωμοί, πεντάλφες, κεριά ακόμα και γάντζοι που κρεμάνε διάφορα πράγματα», αναφέρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *