Νήσος Ρω: Ο στρατός «θάβει» τον περίεργο θάνατο του φαντάρου…

Το «Τούνελ» έφερε στο φως με στοιχεία την περίεργη υπόθεση θανάτου του στρατιώτη στη Ρω που κάποιοι την θέλουν «θαμμένη».

Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη απάντησε για άλλη μια φορά πως δεν συντρέχει λόγος να ανασυρθεί από το αρχείο ο φάκελος του 22χρονου φαντάρου από την Κρήτη Μανώλη Τσικνάκη, που έχει χαρακτηριστεί από την ίδια ως αυτοχειρία. Ήταν το πρωινό της 27ης Ιουνίου του 2018 όταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε «ψυχρά και ωμά» στην οικογένεια Τσικνάκη ότι ο γιος τους Μανώλης αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι με τον ατομικό του οπλισμό ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο νησί της Ρω..

Η οικογένεια του ξεκίνησε έναν πολύχρονο αγώνα με τεχνικούς συμβούλους και στοιχεία, για να αποδείξει ότι το παιδί τους δολοφονήθηκε στη σκοπιά.

Η δικηγόρος τους Αλεξάνδρα Σπανάκη, υπέβαλε μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά παντός υπευθύνου και κατά όποιου τυχόν απέκρυψε στοιχεία. Ο σκοπός τους μέσω των σχετικών αιτημάτων τους που βασίζονται σε στοιχεία των τεχνικών συμβούλων και σε αποκαλύπτικές μαρτυρίες άλλων στρατιωτών, είναι να ανασυρθεί η υπόθεση και να εξεταστεί από την αρχή.
Σημαντική είναι και η έρευνα σε βάθος του Τούνελ που ξεκίνησε τον Μάιο του 2024.

Εμφανίστηκαν στην εκπομπή και στρατιώτες που ήξεραν τι συνέβη εκείνο το μοιραίο πρωινό αλλά δεν είχαν καταθέσει γιατί κανείς δεν τους ρώτησε σχετικά.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η μαρτυρία ενός φαντάρου που μίλησε στην εκπομπή, εμφανίστηκε στην οικογένεια και κατέθεσε σε συμβολαιογράφο. Αυτή η μαρτυρία τέθηκε υπόψην του στρατιωτικού εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Αίσθηση προκάλεσε η γνωμάτευση που παρουσίασε στο Τούνελ ο οπλουργός και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Γιάννης Τσιάμπλας. Το θανάσιμο τραύμα στο κεφάλι του άτυχου νέου ήταν απολύτως ασύμβατο με αυτό που θα προκαλούσε το τυφέκιο G3A3 που έφερε. Επιπροσθέτως, επλήγη από τα δεξιά ενώ ήταν αριστερόχειρας.

Η μαρτυρία για τον άγνωστο πυροβολισμό…

Μάρτυρας που υπηρέτησε μαζί με τον άτυχο Μανώλη επικοινώνησε με την εκπομπή. Τα όσα είπε για εκείνο το πρωινό ξάφνιασαν. Έκανε λόγο για έναν πρώτο άγνωστο ως εκείνη την στιγμή πυροβολισμό που ακούστηκε γύρω στις 6:30 και για οδηγίες που έλαβε αμέσως μετά για συγκεκριμένες ενέργειες. Σύμφωνα με την στρατιωτική δικαιοσύνη ο στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε στις 8:30 το πρωι.

Τα πήρε όλα πίσω…

Στέλνοντας στην πορεία μέιλ στο «Τούνελ», πήρε πίσω την αρχική του μαρτυρία.

«Σας ανέφερα πως ξύπνησα από πυροβολισμό στις 06:37. Ωστόσο, μετά από συζητήσεις με αρκετούς από τους τότε φαντάρους καθώς και με το τότε ζευγάρι μου στη σκοπιά, κατάλαβα ότι η ώρα αυτή μπορεί να μην ήταν ακριβής. Δεν επιθυμώ να ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη χρονική αναφορά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να είναι εσφαλμένη και δεν επιθυμώ καμία παρανόηση εξαιτίας αυτού. Επιβεβαιώνω ότι πράγματι ξύπνησα από πυροβολισμό και ότι η ώρα ήταν μετά τις 06:00 (περίπου) και ότι ο Μανώλης Τσικνάκης και ο φαντάρος της διπλανής σκοπιάς ήταν η αλλαγή μας εκείνη την ημέρα, εμείς είχαμε 03:00-06:00 και εκείνοι 06:00-09:00».


Τα σκοτεινά σημεία που βρήκαν οπλουργός και ιατροδικαστής

Το γεγονός ότι ο Μανώλης ήταν αριστερόχειρας δημιούργησε πρόσθετα, σοβαρά ερωτήματα σύμφωνα με τον οπλουργό – τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη δεν τους παρέδωσε κάνενα από τα 361 πειστήρια που υπήρχαν στην δικογραφία.

Καταπέλτης ήταν στην κάμερα του Τούνελ η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη που όρισε τεχνικό σύμβουλο η οικογένεια του άτυχου φαντάρου. Έλαβε υπόψην της την εικόνα που περιέγραψε η γιατρός που εξέτασε τη σορό, όπως και την κατάθεση του φαντάρου που ανέφερε ότι τα μάτια του νέου είχαν γκρι χρώμα. Βάση και της δικής της έρευνας εκτίμησε ότι ο θάνατος προήλθε τουλάχιστον τέσσερις ώρες νωρίτερα από αυτή που λέει ο στρατός.

Η δικηγόρος της οικογενείας ζήτησε να ληφθούν επιτέλους σοβαρά υπόψη και να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν τεθεί στην αρμόδια Εισαγγελεία, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν πλέον να αγνοούνται.

Ο πολύχρονος αγώνας της οικογένειας

Με ατσάλινη δύναμη οι γονείς και η αδελφή του Τσικνάκη ζήτησαν από το «Τούνελ» το αυτονόητο. Να ερευνηθεί βαθιά η υπόθεση του θανάτου του για να λάμψει η αλήθεια…
Φανερά συγκλονισμένη η μητέρα του δείχνει στην κάμερα της εκπομπής την σημαία και το καπέλο που της παρέδωσε ο στρατός την πρώτη φορά που πήγε στη Ρω.

Η αδερφή του Μανώλη ανέφερε στο «Τούνελ» πως τους υπέδειξαν άλλο σημείο από αυτό που βρέθηκε νεκρός όταν πήγαν στο νησί.

Ο Κώστας, παιδικός φίλος του Τσικνάκη που μεγάλωσαν μαζί στην ίδια γειτονιά, συγκίνησε μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής.

«Τον Μανώλη τον αυτοκτόνησαν…»

Αίσθηση προκάλεσε η τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή ενός στρατιώτη που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Ήταν αυτός που κάλεσαν οι στρατιωτικοί με το φορείο στο σημείο που βρέθηκε νεκρός.

Η μαρτυρία του Βασίλη Πασαλάρη καθήλωσε τους τηλεθεατές.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου. Μόνο ένας βλάκας δε θα φοβόταν. Ο εχθρός είναι μεγάλος δεν είναι ένα μόνο άτομο. Φοβάμαι και εγώ και η οικογένειά μου. Το να ζεις, όμως, χωρίς αξιοπρέπεια είναι μεγαλύτερος φόβος. Έχουμε μαζευτεί δώδεκα φαντάροι που ήμασταν τότε στη Ρω για να πούμε την αλήθεια. Εγώ πήγα και είδα τον Μανώλη νεκρό. Κανείς δε με ρώτησε πως τον βρήκα. Ήταν παγωμένος και είχε αρχίσει η σήψη, κάτι που διαπίστωσε η γιατρός του Στρατού και η τεχνική σύμβουλος, ιατροδικαστής της οικογένειας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είχε πυροβοληθεί νωρίτερα από τις 08:30 που είπαν επίσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πήγαν κάποιοι στρατιώτες στο σημείο γιατί έτσι τους είπαν και το καθάρισαν πριν γίνει έρευνα. Κανονική μπουγάδα έκαναν και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε. Έχω πάει σε ψυχολόγους για να βγάλω από το μυαλό μου αυτήν την εικόνα. Ξέρω πολύ καλά τι είδα! Ο Μανώλης δεν αυτοκτόνησε. Τον Μανώλη τον αυτοκτόνησαν» πρόσθεσε ο Βασίλης Πασαλάρης ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και άλλα στοιχεία.

Υποστήριξε πως τα στελέχη του Στρατού ενώ τους είχαν τρελάνει στους συναγερμούς όλο το διάστημα πριν, άκουσαν τον πυροβολισμό και δε σήμαναν συναγερμό για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί!
Ανέφερε ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο απουσίαζε την ώρα του πυροβολισμού.

Στο τέλος της τηλεφωνικής του παρέμβασης ο Βασίλης άφησε τους πάντες άναυδους όταν είπε:
«Αξιοπρέπεια μόνο και όλα θα πάνε καλά. Είμαι αισιόδοξος. Πριν κλείσω, γιατί έφαγα πολύ από το χρόνο σας, κάτι τελευταίο: Δεν έχω σκοπό να βλάψω τον εαυτό μου, δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω, δεν οδηγώ υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν κάνω χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όποιος βλάψει εμένα ή την οικογένειά μου, να ξέρουν όλοι που είναι ο υπεύθυνος. Αυτό ήθελα να πω. Να είστε καλά»!

Η Αγγελική Νικολούλη τον ευχαρίστησε και του τόνισε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *