Σάμος: Η δολοφονία εξιχνιάστηκε – Eλεύθερος o δράστης …

Πρωτόγνωρη σε όλες της, τις εκφάνσεις η υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης του  επαγγελματία οδηγού Λεωνίδα Χατζημιχάλη που ερεύνησε σε βάθος από την πρώτη στιγμή το «Τούνελ».

Η Αστυνομία χρειάστηκε εικοσιένα  ολόκληρους μήνες  για να εξιχνιάσει το τι συνέβη στο καρτέρι θανάτου που έστησαν στον 75χρονο πατέρα τριών παιδιών κοντά στην Ψιλή Αμμο της Σάμου, τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου 2022.

Πραγματοποιήθηκε σύλληψη του φερόμενου ως δράστη, ενός 48χρονου, προσώπου υπεράνω υποψίας που δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις ή προηγούμενα  με το θύμα. Αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος με περιοριστικούς όρους προκαλώντας την οργή της οικογένειας  και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Η διαφωνία Εισαγγελέως και Ανακρίτριας

Προηγήθηκε  διαφωνία Εισαγγελέα και Ανακρίτριας για την τύχη του φερόμενου ως δράστη και  κλήθηκε να αποφασίσει το   Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σάμου που συνεδρίασε την Τρίτη 7 Απριλίου 2024. Με βούλευμα του τάχθηκε υπέρ της γνώμης  να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος με περιοριστικούς όρους.

«Τον άφησαν ελεύθερο και μας λένε να το ανεχθούμε…»

Η κόρη του άτυχου Λεωνίδα Χατζημιχάλη, Πετρούλα Καραγεωργίου μίλησε στο «Τούνελ» για την εξιχνίαση της δολοφονίας του πατέρα της  καθώς και τη γνωριμία του με το φερόμενου ως δράστη .

«Προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής εναντίον του και τον αφήνεις ελεύθερο;. Η αστυνομία με τις ενέργειές της τον έχει ταυτοποιήσει και εμείς σαν οικογένεια τρέμουμε. Τι μας λένε; Εντάξει, μπορεί να το έκανε, αλλά μέχρι να βγει το δικαστήριο δεν πειράζει, να τον ανέχεστε. Αυτός είναι ο νόμος, δυστυχώς».

Το «Τούνελ» στο  «Καρτέρι Θανάτου»…

Το «Τούνελ» πραγματοποίησε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας , στην ερημική τοποθεσία, σε βουνό κοντά στην Ψιλή Άμμο στη Σάμο όπου ο άτυχος Λεωνίδας Χατζημιχάλης εντοπίστηκε νεκρός, χτυπημένος πισώπλατα από καραμπίνα .

Τα όσα είπε στην εκπομπή  ο γιος του θύματος που  αντίκρυσε πρώτος  το σκηνικό της άγριας δολοφονίας είναι χαρακτηριστικά.

«Τον βρήκα πίσω από το φορτηγό μπρούμητα. Το παρμπρίζ ήταν σπασμένο και κατάλαβα αμέσως τι είχε γίνει. Είχε δύο τρύπες από σφαίρες στην ίδια ευθεία με τριάντα πόντους απόσταση η μία από την άλλη. Η πόρτα του οδηγού ήταν ανοιχτή και η μηχανή σβησμένη. Το κινητό του τηλέφωνο ήταν μέσα στο φορτηγό, αλλά αυτό από μόνο του ήταν περίεργο, γιατί δε συνήθιζε να το παίρνει μαζί του. Το  όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του, ήταν ένα δίκαννο»,

Ο πατέρας του διατηρούσε επί σαράντα χρόνια την οικογενειακή επιχείρηση με χωματουργικές εργασίες και τελευταία δούλευαν μαζί. Είχε κι ένα βυτίο για να αδειάζει  τα λύματα από καταστήματα του νησιού.

Φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί σε συγγενικά και φιλικα του προσωπα ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή του και έψαχνε να βρει κάποιον για να είναι πάντα δίπλα του. Δεν πρόλαβε όμως . Εκείνο το μοιραίο πρωινό το νήμα της ζωή του κόπηκε ξαφνικά όταν ο εκτελεστής του τον αιφνιδίασε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ .

«Φοβόμαστε μη σκοτώσουν και τον αδελφό μου…»

Από το πατρικό της σπίτι, εκεί όπου έμενε το θύμα πριν δολοφονηθεί, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, Πετρούλα, μίλησε στην κάμερα του «Τούνελ» για το καρτέρι θανάτου που του έστησαν.

«Το μυαλό του πήγαινε αρχικά σε ανταγωνιστές, ότι θέλουν να τον κατεβάσουν από το φορτηγό, γιατί αυτό ήταν η λατρεία του, η ζωή του. Είναι ερημικό το σημείο που τον δολοφόνησαν. Δύσκολα να είδε κάποιος κάτι. Δεν ξέρουμε με ποιους μπορεί να μίλησε πριν το συμβάν. Έχουμε ακούσει πάρα πολλά, τα μύρια όσα. Είναι κι ένας λόγος που θέλουμε να ξεκαθαριστεί όλο αυτό, γιατί είμαστε και μία μικρή κοινωνία»

Μιλώντας για τον φονιά του πατέρα της είπε:

«Αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορεί ελεύθερος και ποιος μου λέει ότι αύριο – μεθαύριο δε θα σκοτώσει και τον αδελφό μου…»

«Είδαμε ένα αυτοκίνητο να τρέχει στο βουνό μετά το έγκλημα…»

Συγκλονισμένοι και οι κάτοικοι στο Παλαιόκαστρο Σάμου από τη στυγερή δολοφονία του επιχειρηματία.

«Ήταν άξαφνο, αναπάντεχο. Την περιμέναμε την εκπομπή σας να έρθει για να βρεθεί μία άκρη. Είμαστε σοκαρισμένοι γιατί δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο νησί μας. ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος, και αυτό σίγουρα επηρεάζει κάποιους αρνητικά».

Δεχόταν απειλές για την ζωή του…

Το «Τούνελ» εντόπισε σημαντικούς μάρτυρες που με τα όσα είπαν φώτισαν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης …Το θύμα λίγες ημέρες πριν βρεθεί δολοφονημένος είχε εξιστορήσει σε οικογενειακή του φίλη, τρία σοβαρά περιστατικά που συνιστούσαν απειλή  για την ζωή του. Της ζήτησε όμως να μη μιλήσει σε κανέναν γι’ αυτό, γιατί θα προσπαθούσε μόνος του να βρει την άκρη.

 «Πριν τον σκοτώσουν, μου είχε πει ότι τον είχαν ενοχλήσει τρεις φορές. Την πρώτη, μου είπε ότι του έριξαν φώτα πάνω του και πυροβολισμούς στον αέρα. Άκουσε και ομιλίες, δηλαδή δεν ήταν ένας ο δράστης. Αυτό το περιστατικό έγινε στο σημείο όπου άδειαζε τα λύματα με το βυτίο. Μετά από δύο φορές που ξαναέγινε, μου είπε πως πλήρωσε κάποιον για να φυλάει τσίλιες και να βρει την άκρη. Την τελευταία φορά, δεν πρόλαβε να έρθει να μας πάρει τα λύματα. Τον σκότωσαν…», ανέφερε εμφανώς ταραγμένη η μάρτυρας.

Στην εκπομπή μιλήσαν και επιχειρηματίες  που δραστηριοποιούνταν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με το θύμα, για τα όσα ακούγονται αλλά και για τη σχέση που είχαν μαζί του…

Η καθυστέρηση στην έρευνα  

Ο χρόνος μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης κύλησε βασανιστικά για την οικογένεια του θύματος. Σε αυτό το διάστημα των περίπου δύο χρόνων τα τρία παιδιά του μέσω του «Τούνελ» εξέφρασαν επανειλημμένα την αγανάκτησή τους για τη στασιμότητα των ερευνών.

«Δεν έχω πολλή υπομονή. Θέλουν χρόνο και άλλο χρόνο… Το μόνο που μου λένε από την αστυνομία, είναι πως βρισκόμαστε σε “πολύ καλό δρόμο”. Πριν ήμασταν σε “καλό δρόμο”, τώρα έγινε “πολύ καλός ο δρόμος”. Δεν μου λένε τίποτα, αυτό είναι το πρόβλημα! Είμαι τόσο φουρτουνιασμένος, το αποτέλεσμα με απασχολεί που πρέπει να φτάσουμε… Αυτός που έκανε ένα τέτοιο πράγμα και κυκλοφορεί ελεύθερος, είναι άνανδρος», ανέφερε εμφανώς ταραγμένος ο γιός του θύματος, Στέλιος Χατζημιχάλης.

Οι κόρες του θύματος εξέφραζαν, την ανησυχία τους για την αργή εξέλιξη στην υπόθεση και τους φόβους τους πως κάποιοι σκόπιμα ήθελαν ο φόνος του πατέρα τους να μείνει ανεξιχνίαστος …

Η υπόθεση είναι «δεμένη» λένε οι Αστυνομικοί…

Κομβικό σημείο στην έρευνα των αρχών ο βαλλιστικός  έλεγχος  στα εγκληματολογικά εργαστήρια των αδήλωτων όπλων που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες στη ευρύτερη περιοχή της Ψιλής Άμμου. Οι αστυνομικοί είχαν συλλέξει τα «ύποπτα»  όπλα στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης το καλοκαίρι του 2023 ενώ είχαν ληφθεί καταθέσεις από τους κατόχους τους που είχαν προσαχθεί.

Ανάμεσα τους ήταν και ο 48χρονος κατηγορούμενος που δήλωνε κυνηγός. Η κοντόκανη «πειραγμένη» καραμπίνα που βρέθηκε στην κατοχή του κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών καθώς δεν πρόκειται για όπλο κυνηγίου. Αυτό είναι το όπλο που σύμφωνα με πληροφορίες «μίλησε» .

Δεν ήταν όμως το μόνο στοιχείο που αξιοποίησαν οι αρχές για ένα έγκλημα που έγινε κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν συγκεκριμένες μαρτυρικές καταθέσεις για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του φερόμενου ως δράστη μετά το φονικό καθώς και ένα εντύπωμα σόλας παπουτσιού στο τόπο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η υπόθεση είναι επαρκώς «δεμένη» με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ο φερόμενος ως δράστης  αρνείται τις κατηγορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *