Μια γυναίκα που έκανε άνω-κάτω Αστυνομία και Δικαιοσύνη. Μήνυσε ανώτερους αξιωματικούς γιατί όπως έλεγε, την πίεσαν να ομολογήσει τον φόνο του άντρα της. Προσπάθησε να μετατρέψει την ακροαματική διαδικασία του Δικαστηρίου Τρίπολης, σε σόου με πρωταγωνιστές την ίδια και τους δικηγόρους της.
Η Δήμητρα Λάμπρου 38 χρόνων καταδικάστηκε πρωτόδικα τον Δεκέμβριο του 2016 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του συζύγου της, του καπετάνιου Θανάση Λάμπρου.
Το «Φως στο Τούνελ» και η Αγγελική Νικολούλη, η κατάθεση της οποίας θεωρήθηκε καίρια, είχαν από την αρχή υποψιαστεί πως τα δάκρια της χήρας για τον Θανάση, ήταν ψεύτικα και η παράσταση που έστησε στο στούντιο της εκπομπής, καθαρά θεατρική.
Το σκηνικό του εγκλήματος ήταν στημένο ώστε να μοιάζει με αυτοκτονία, κάτι που οι τοπικές αστυνομικές Αρχές δεν κατάλαβαν από την αρχή και αποδέχτηκαν αυτή την εκδοχή με συνοπτικές διαδικασίες.
Η αδερφή του θύματος και η οικογένειά του δεν πείστηκαν ποτέ από το όλο σκηνικό. Η κακή συμβίωση του καπετάνιου με την σύζυγό του και οι εξωσυζυγικές σχέσεις που υποψιαζόταν ότι είχε, τους έκανε να αναζητήσουν την αλήθεια στο «Φως στο Τούνελ». Οι μαρτυρίες των φίλων του θύματος ήταν αποκαλυπτικές στην εκπομπή.
Η παράσταση της χήρας στο στούντιο του “Τούνελ”
Η «διαβολική» χήρα βλέποντας ότι οι συγγενείς του άντρα της ξεκίνησαν έρευνα, ενδιαφέρθηκε και η ίδια για να βρει τους δολοφόνους του. Εμφανίστηκε δύο φορές στο στούντιο του «Τούνελ» απευθύνοντας έκκληση για μάρτυρες.
Όταν οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου έγιναν πιεστικές για το πώς βρέθηκαν στο σπίτι της το τσαντάκι και το κινητό του θύματος, μπερδεύτηκε. Ήταν από τις λίγες φορές που ο λόγος της δεν είχε ροή και δεν έβρισκε άμεσα την απάντηση, όπως συνήθιζε.
Η κάμερα κατέγραψε τα δύο πρόσωπα της χήρας
Η «μαύρη χήρα» της Κοιλάδας εμφανιζόταν στον αέρα και στα διαλείμματα της εκπομπής με δύο πρόσωπα.
Ρωτούσε κάποιους από τους παριστάμενους για το πως έβλεπαν την παρουσία και τον λόγο της. Στα διαλείμματα έλεγε και ξανάλεγε στο δικηγόρο των γονιών του θύματος ότι «θέλει να βρεθεί άκρη» ρωτώντας τον παράλληλα «αν τα έλεγε καλά». Οι πληροφορίες έφταναν η μία μετά την άλλη στο τηλεφωνικό κέντρο και εκείνη ανήσυχη ρωτούσε την παρουσιάστρια για το περιεχόμενο τους. Μία μαρτυρία, που ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ανέφερε πως στο παρελθόν η Δήμητρα είχε μαχαιρώσει στο χέρι το σύζυγο της.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τη δημοσιογράφο εκείνη απάντησε πώς είχε κοπεί από ένα σπασμένο πλαστικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ακούσετε πολλά, ότι τον έχω σκοτώσει, ότι τον έχω αποκεφαλίσει…».
Μιλώντας στο «Τούνελ» για το σπίτι του φίλου στο οποίο βρέθηκε δολοφονημένος ο σύζυγος της, στην αρχή είπε πως εκείνη είχε το κλειδί. Στη συνέχεια διόρθωσε τη φράση της λέγοντας πως μόνο ο άνδρας της το είχε και πήγαινε στο σπίτι του φίλου τους όταν αυτός έλειπε.
Όταν ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κατερινόπουλος είπε πως θα ήταν καλό ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο από την Αθήνα να βοηθήσει στην έρευνα για να συλληφθεί ο δολοφόνος, η χήρα του καπετάνιου συμφώνησε. Ο αστυνομικός συμπλήρωσε πως τα στοιχεία «φωνάζουν από μόνα τους» και τη συνεχάρη για την ψυχραιμία της. Η ίδια απάντησε πως είναι αισιόδοξη ότι θα πιάσουν τους ενόχους και θα βοηθήσει όσο μπορεί τις Αρχές προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση , για να ησυχάσουν οι γονείς του και η κόρη του που υποφέρουν.
Στο διάλειμμα η Δήμητρα Λάμπρου απευθύνθηκε σε συγγενή της που τη συνόδευε, λέγοντας: « Τι βλέπεις; Τα είπα καλά ; Τους τάπωσα λίγο, αλλά έπρεπε» -εννοώντας τους αστυνομικούς. Στο τέλος απευθυνόμενη στον ίδιο, τον ρώτησε: «Είσαι ικανοποιημένος από την απόδοση μου;» .
Η επιστολή στον υπουργό
Η υπόθεση είχε βαλτώσει στην αρχή από τους λανθασμένους χειρισμούς. Ήρθε στην επιφάνεια μετά από επιστολή που έστειλε στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση η αδερφή του θύματος. Η οικογένεια της δεν δεχόταν την αυτοκτονία και ζητούσε βαθύτερη έρευνα από νέα ομάδα αστυνομικών, κάτι που έγινε στην πορεία.
Το γεγονός αναστάτωσε τη χήρα του καπετάνιου. Έγινε πιο φιλική με την οικογένεια του νεκρού συζύγου της και προσπαθούσε να τους πείσει ότι και η ίδια έκανε το παν για να φωτιστεί το σκοτάδι.
Όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι της ξημερώματα για να της ζητήσουν να τους ακολουθήσει στο τμήμα για κατάθεση μαζί με την κόρη της, αντέδρασε έντονα.
Τους απείλησε ότι θα τους καταγγείλει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τον τρόπο που της φέρονται. «Αντί να ψάχνετε τους δολοφόνους του άνδρα μου και να τους συλλάβετε, γυρνάτε συνεχώς γύρω από μένα, λες και τον σκότωσα εγώ» τους έλεγε.
Η σύλληψη και ομολογία του φόνου
Η χήρα ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ναυπλίου, ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον άνδρα της, αλλά όλα έγιναν πάνω σε συμπλοκή στο σπίτι του οικογενειακού τους φίλου.
Καβγάδισαν έντονα και κάποια στιγμή ο άνδρας της βρέθηκε με το όπλο του φίλου τους στα χέρια. Στη συμπλοκή που ακολούθησε δεν κατάλαβε όπως ισχυρίστηκε, πως «πρόεκυψε» η πρώτη σφαίρα που τον έπληξε στη θωρακική χώρα. Ο άνδρας της έπεσε στα γόνατα και χωρίς να το καταλάβει «προέκυψε» και δεύτερος πυροβολισμός στο κεφάλι.
Στην πορεία κάλυψε τα ίχνη της και έστησε σκηνικό αυτοκτονίας, βάζοντας το περίστροφο στο χέρι του θανάσιμα τραυματισμένου συζύγου της.
Άρπαξε το τσαντάκι και το τηλέφωνό του, που δεν το αποχωριζόταν ποτέ και τα άφησε σε πολυθρόνα του σπιτιού τους, για να δείξει ότι κάτι ξαφνικό και σοβαρό τον απομάκρυνε από το σπίτι.
Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, είχαν βρει το DNA της στα νύχια του θύματος, γεγονός που μαρτυρούσε τη συμπλοκή τους. Υπήρχαν και άλλα στοιχεία από τα εργαστήρια που επιβεβαίωναν την ομολογία της.
Η δικαστική περιπέτεια και η ένταση
Μετά από συνεχείς αναβολές και εντάσεις με τους δικηγόρους της κατηγορούμενης που στράφηκαν μέχρι και εναντίον της έδρας του δικαστηρίου, ήρθε η καταδίκη. Είχε προηγηθεί και η κατάθεση της δημοσιογράφου-ερευνήτριας Αγγελικής Νικολούλη που έγινε στόχος των επιθέσεων των δικηγόρων της κατηγορούμενης.
Το Δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν τα αντίγραφα της δικογραφίας στον εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου για τη διερεύνηση πιθανής ποινικής ευθύνης-συμμετοχής του φίλου του καπετάνιου, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε δολοφονημένος.
Αφήστε μια απάντηση