Η έρευνα δεν θα περιοριστεί στις οκτώ συλλήψεις που έγιναν αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων.
Όπως τονίστηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στην Κρήτη, πρόκειται για μία υπόθεση που η ΕΛ.ΑΣ. χειρίστηκε με απόλυτο επαγγελματισμό.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δέχτηκε συγχαρητήρια από Πρέσβη χώρας της ΕΕ που του μετέφερε ότι ο τρόπος που λειτούργησε η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διδάσκεται στην βιβλιογραφία των αστυνομικών ακαδημιών όλης της Ευρώπης .
Όπως προκύπτει από την έρευνα, από την εγκληματική οργάνωση αποχώρησαν κάποια άτομα όταν αντιλήφθηκαν ότι τα λύτρα που ζητούσαν δεν υπήρχαν . Δεν ήθελαν να ρισκάρουν με την παραμονή τους στην ιστορία αυτή, αφού χρονοτριβούσε και ανησυχούσαν.
Όσοι παρέμειναν, ο ιδιοκτήτης στριπτιτζάδικου, ο δεσμοφύλακας του Λεμπιδάκη από την Θεσσαλονίκη, που είναι Έλληνας αλλά έχει γεννηθεί στα Σκόπια, όπως και κάποια άλλα μέλη εκ των συλληφθέντων , προχώρησαν στην στρατολόγηση νέων απαγωγέων.
Σε αυτή τη νέα ομάδα εντάχθηκε ένας μεσίτης με οικονομικά προβλήματα που έβαλε την 17χρονη κόρη του να αγοράζει κάρτες για τα καρτοκινητά που χρησιμοποιούσαν και να στείλει μέσω ΚΤΕΛ μία από τις επιστολές προς την οικογένεια του Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα σταθμού των Υπεραστικών Λεωφορείων.
Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση 45χρονου αγρότη που συμμετείχε στην σπείρα, καθώς είχε πάρει μέρος στα πρόσφατα επεισόδια σε πλειστηριασμό καταστήματος στο Ρέθυμνο και είχε συλληφθεί για το εμπρησμό των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.
Στην δεύτερη ομάδα ανήκει και ο μαντράς στην επιχείρηση του οποίου, στην γέφυρα Ζουρίδα έξω από το Ρέθυμνο, εντοπίστηκε το τελευταίο κρησφύγετο που είχαν αλυσοδεμένο τον επιχειρηματία.
Για τον Κρητικό που είχε εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του Παναγόπουλου, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής εμπλοκή του στην υπόθεση και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του μόνο για τον νόμο περί βεγγαλικών επειδή βρέθηκαν στο σπίτι του κροτίδες.
Είχαν προηγηθεί πολλές μετακινήσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη από κρησφύγετο σε κρησφύγετο πάντα με κουκούλα στο κεφάλι και αλυσοδεμένο, ακόμα και σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες οκτώ άτομα ενώ για τους υπόλοιπους προσαχθέντες δεν προέκυψαν στοιχεία σε αυτή την φάση.
Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων και να οδηγηθούν όλοι οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης ώστε να δοθεί απάντηση για τα ύποπτα ταξίδια στην Αθήνα που κάποιοι από τους συλληφθέντες έκαναν αλλά και για μηνύματα που αντάλλαξαν.
Φορούσαν όλοι τα ίδια ρούχα κουκούλες και γυαλιά
Πάντοτε, οι απαγωγείς απευθύνονταν ψιθυριστά στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, φορούσαν τα ίδια ρούχα, κουκούλα και γυαλιά και όσες φορές του άλλαξαν κρησφύγετο, σε σπίτια, σε μια στάνη και στο τέλος στην μάντρα, τον είχαν πάντοτε αλυσοδεμένο στο πόδι ή στο χέρι. Του έδωσαν να αλλάξει ρούχα μόλις δύο φορές, την πρώτη κιόλας ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου και στη συνέχεια στα μέσα του καλοκαιριού. Ποτέ όμως δεν τον χτύπησαν.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την οικογένεια του 53χρονου επιχειρηματία 31 φορές με μηνύματα από κινητά τηλέφωνα, 5 φορές με ιδιόχειρες επιστολές του Λεμπιδάκη που του τις υπαγόρευαν και τις υπέγραφε με το αίμα του, ακόμα και με τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα.
Όλο αυτό το διάστημα έγιναν αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες κάτι που αναφέρει στην κατάθεσή του ο ίδιος ο επιχειρηματίας που άκουσε τους απαγωγείς του να συζητούν για μία μεγάλη επιχείρηση που είχε γίνει στα Σφακιά.
Στο τέλος και επί αρκετές ημέρες οι αστυνομικοί είχαν «κλειδώσει» τον χώρο της μάντρας στην γέφυρα Ζουρίδα στο Ρέθυμνο και αφού διαπίστωσαν και με τεχνικά μέσα ποιοι βρίσκονταν στον χώρο, πραγματοποίησαν την έφοδο το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου.
Οι δράστες έκαναν συνεχώς πρόβες πριν την ημέρα της απαγωγής
Ένα σημείο που τονίστηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης είναι η οργάνωση που έδειξαν ότι είχαν οι απαγωγείς, οι ο οποίοι συστάθηκαν σε συμμορία από τις αρχές Μαρτίου πολύ πριν την ημέρα της απαγωγής, στις 30 του μήνα. Παρακολούθησαν επί σειρά ημερών το θύμα καταγράφοντας τις συνήθειές του, τις διαδρομές του . Όταν εκείνος επέστρεψε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Γερμανία έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, που το είχαν προβάρει πολλές φορές σε πραγματικές συνθήκες. Προκάλεσαν το εικονικό τροχαίο ατύχημα με δύο οχήματα, ένα μπροστά και ένα πίσω από το αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη και σε λιγότερο από ένα λεπτό κατάφεραν να τον απαγάγουν.
Το μοιραίο λάθος των απαγωγέων στα μέσα του καλοκαιριού
Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση είχαν θέσει εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον τρεις εκ των απαγωγέων υπό παρακολούθηση και σε έναν έλεγχο που τους έκαναν τον περασμένο Ιούλιο, σε αυτοκίνητο που επέβαιναν, ανακάλυψαν ότι κανείς τους δεν είχε κινητό τηλέφωνο πάνω του. Μάλιστα, εντοπίστηκε ένα από αυτά τα κινητά τηλέφωνα που πέταξαν και έτσι οι Αρχές μπόρεσαν να αναλύσουν και να εξάγουν πολύτιμα στοιχεία για τον εντοπισμό των δραστών.
Αρκετοί εκ των συλληφθέντων είχαν βαρύ ποινικό παρελθόν που περιελάμβανε κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, βιασμό, εμπρησμό, σωματεμπορία κλπ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να φωτιστεί κάθε πτυχή της. Όπως τόνισε και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας το σημαντικότερο είναι ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι. Το θύμα απελευθερώθηκε σώο, χωρίς να δοθούν τα λύτρα και συνελήφθησαν οι απαγωγείς. Παράλληλα έστειλε ένα καίριο μήνυμα σε όλους όσους έχουν τέτοιες ιδέες, πως η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει.
Αφήστε μια απάντηση