Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008 – παραμονές της Εθνικής μας Επετείου – και το «Τούνελ» ζωντάνεψε την περίοδο του 1940-1949 μέσα από συγκλονιστικές και συγκινητικές ιστορίες.

Ο Γιάννης Καλοειδάς μετέφερε 54 χρόνια γεμάτα ιστορία με ήρωες τον πατέρα του, τον παππού του και μια άγνωστη γυναίκα που ήταν η μητέρα του. Ο παππούς του Γιάννης Καλοειδάς, ένας περήφανος Κρητικός είναι ο ναυτικός με το κασκέτο και την πίπα που πόζαρε για άγνωστο Ολλανδό ζωγράφο και έκανε το γύρο του κόσμου. Ο πατέρας του Μύρων Καλοειδάς, ήταν ένας απ΄τους ήρωες της μάχης της Κρήτης που με κίνδυνο της ζωής του έσωσε από την εκτέλεση ένα Νεοζηλανδό Στρατηγό. Ο Ρεθυμνιώτης Καλοειδάς με το όνομα, δεν ευτύχησε να κάνει ένα παιδί με τη γυναίκα του Μαρία. Τον πολυπόθητο γιο τον απέκτησε από ερωμένη. Η άγνωστη γυναίκα συμφώνησε μαζί του να αφήσει το αγοράκι τους στα σκαλοπάτια του σπιτιού του στη Νέα Ζωή Περιστερίου και η Μαρία Καλοειδά το μεγάλωσε σαν να ήταν δικό της. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά ο Γιάννης Καλοειδάς ψάχνει να βρει τις ρίζες του.
Η σύντροφός του Έφη Λαούτατζη έχει και αυτή μια απίστευτη ιστορία που διαδραματίστηκε 40 χρόνια πριν στην ίδια περιοχή, στο Περιστέρι. Το 1968 γεννήθηκε η αδελφή της αλλά η γνωστή μαμή της εποχής Θέκλα Συμεωνίδου, την έδωσε σε κάποια εύπορη οικογένεια. Ένα ατύχημα από κακοκαιρία στο φτωχόσπιτο της οικογένειας Λαούτατζη, σημάδεψε για πάντα τη μάνα που τελικά έφυγε απ΄τη ζωή με τον καημό της κόρης που χάθηκε.

Άταφοι οι ήρωες

Παράλληλα η εκπομπή έδωσε απαντήσεις για τους αγνοούμενους στρατιώτες και αμάχους της περιόδου 1940-1949 μέσα από μια βαθιά έρευνα στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και σε άλλα πολύτιμα αρχεία. Εξήντα οκτώ χρόνια μετά, άντρες που πολέμησαν και έπεσαν για την πατρίδα εντοπίστηκαν στα χωράφια της Αλβανίας και παραμένουν άταφοι γιατί η Αλβανική Κυβέρνηση δε δίνει την άδειά της για Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *