Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε για τέταρτη μέρα η δίκη για το άγριο bullying που δέχτηκε ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.

Κατηγορούμενοι είναι εννέα συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή με καταγωγή από την Κρήτη, ηλικίας σήμερα από 20 έως 24 χρόνων. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της πρόκλησης σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του άτυχου φοιτητή.

“Έριχναν καρπαζιές στο σβέρκο του Βαγγέλη, τον κυνηγούσαν στους ορόφους, του τύλιγαν με μονωτική ταινία το κεφάλι, αλλά όλα ήταν πειράγματα που κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους  στην παρέα” κατέθεσαν μεταξύ άλλων στο δικαστήριο πρώην συμφοιτητές του άτυχου νέου την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση  δύο μαρτύρων για τους οποίους το δικαστήριο είχε διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους καθώς δεν είχαν παρουσιαστεί στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Ακόμη επανεξετάστηκε ο μάρτυρας  για τον οποίον στην προηγούμενη συνεδρίαση  ο εισαγγελέας διέταξε την προσωρινή κράτηση του με την υπόνοια της ψευδορκίας. Ο πρώτος αναφορικά με τα τρία βίντεο, τα οποία δείχνουν πως η παρέα των Κρητικών «πάλευε στο κρεβάτι, ενώ ακουγόταν κάποιος να τραγουδάει μέσα από μία ντουλάπα», αποδέχτηκε ότι τα γνώριζε.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα, πρώην σπουδαστή, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «σε εκδρομή της Γαλακτοκομικής Σχολής χτύπησε με σφαλιάρες τον Βαγγέλη».  Ο ίδιος είπε ότι ήταν παρών σε δύο άλλα περιστατικά σε βάρος του άτυχου νέου. Του «πέταξαν νερό από τον βραστήρα» και  «τον κλωτσούσαν με τα «στιβάνια»(κρητικές μπότες)», είπε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι με προτροπή καθηγήτριας είχε καταθέσει στην αστυνομία ότι η συγκάτοικος της, η οποία ήταν στην «παρέα των σκληρών Κρητικών», έφερε και έκρυψε στο δωμάτιο τους έναν σκληρό δίσκο. Μάλιστα της  ζήτησε να ξεχάσει αυτό που είδε, γεγονός που της δημιούργησε ερωτηματικά κι έτσι απευθύνθηκε στην καθηγήτρια της.

“Υπάρχει πρόβλημα μνήμης…”

Η διαδικασία την Πέμπτη 11 Απριλίου, ξεκίνησε με την εξέταση ενός πρώην σπουδαστή, ο οποίος εμφανίστηκε στο ακροατήριο να μη θυμάται τα όσα είχε αρχικά καταθέσει στην αστυνομία. Μάλιστα υποστήριξε ότι για ορισμένα περιστατικά, τα οποία αναγράφονται στην κατάθεση του, είχε άγνοια και γι’ αυτό το δικαστήριο διέταξε να κρατηθεί μέχρι να  ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του εισαγγελέα που είπε ότι:

«Υπάρχει πρόβλημα μνήμης σε αυτή τη δίκη».

Ένας άλλος από τους πρώην σπουδαστές χαρακτήρισε ακραία τα πειράγματα που γίνονταν στον Βαγγέλη, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί όσα ανέφερε στο δικαστήριο δεν υπάρχουν στις αρχικές του καταθέσεις, είπε:

«Αυτό έγινε για να μην προσβάλουμε τον Βαγγέλη, γιατί πιστεύαμε ότι θα βρεθεί».

Οι επόμενοι μάρτυρες περιέγραψαν περιστατικά βασανιστηρίων που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ενώ και ο συγκάτοικος του κατέθεσε ότι έβλεπε συχνά τον Βαγγέλη με μελανιές στο σώμα του.

Πατέρας: Με ενδιαφέρει να μάθω την αλήθεια…

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Τετάρτη 10 Απριλίου, μάρτυρες που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν σε περιστατικά που είτε άκουσαν είτε  είδαν οι ίδιοι στη Σχολή, με επίκεντρο την παρέα των “σκληρών ” Κρητικών. Χαρακτήρισαν τον Βαγγέλη σαν ένα  έξυπνο, ήρεμο και ευγενικό νέο που όμως δεν ήθελε να σταματήσει να έχει επαφές μαζί τους γιατί  κατάγονταν από τον ίδιο τόπο. Ένας από αυτούς εμφανίστηκε αμήχανος και διαφοροποιήθηκε από την αρχική του κατάθεση για την υπόθεση.

«Κατανοώ απόλυτα το παιδί», είπε τότε ο πατέρας του Βαγγέλη,  αναφερόμενος στη συγγενική σχέση του μάρτυρα με έναν από τους  κατηγορούμενους.

“Σήμερα είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο και δεν με ενδιαφέρει αν θα καταδικαστούν κάποιοι. Με ενδιαφέρει να μάθω την αλήθεια… Το γιατί δεν αντιδρούσε το παιδί μου…”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Η έναρξη της δίκης

Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου, μέσα  σε έντονα φορτισμένο κλίμα.

“Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον έκλεισαν στην ντουλάπα, τον χλεύαζαν και τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης εμφανίστηκαν μπροστά μου σαν οι καλύτεροι του φίλοι”, κατέθεσε μεταξύ άλλων η μητέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη  που ανέβηκε πρώτη στο βήμα του μάρτυρα.

Η Μαρία Γιακουμάκη αρχικά εξιστόρησε όλα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο του 2016 από τη στιγμή που ο γιος της χάθηκε, μέχρι την ημέρα που την ενημέρωσαν ότι βρέθηκε το πτώμα του.

Η κ. Γιακουμάκη τόνισε ότι ο γιος της είχε πρόβλημα με την συμπεριφορά των συμφοιτητών του από την πρώτη χρονιά φοίτησης στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει να αλλάξει δωμάτιο. Τότε το bullying έγινε εντονότερο αφού, όπως η ίδια είπε στο δικαστήριο, “τον απειλούσαν ότι δεν θα τον ξαναέκαναν παρέα, ούτε θα έτρωγαν ξανά μαζί του στο ίδιο τραπέζι αν άλλαζε δωμάτιο”.

Η μητέρα του Βαγγέλη κατέθεσε επίσης ότι η Διεύθυνση της Εστίας δεν τους είχε ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο άτυχος νέος, αφού όπως της είπαν “ήταν ενήλικας και μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση”.

Η υπεύθυνη της Εστίας, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κυρία Γιακουμάκη ήταν αυτή που είχε επικοινωνήσει μαζί τους για να τους πει ότι ο Βαγγέλης δεν περνά καλά και έχει προβλήματα. «Το παιδί υπέφερε από τη συμπεριφορά συμφοιτητών του..», είπε χαρακτηριστικά.

“Όταν άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλαν τον Βαγγέλη, οι εννέα συμφοιτητές του ενώ έδειχναν να βοηθούν στις έρευνες, ξαφνικά εξαφανίστηκαν”. Υποστήριξε επίσης ότι του έσπαγαν τις τάβλες από το κρεβάτι, έριχναν χρώμα στο σαμπουάν όταν έκανε μπάνιο για να λερωθεί και άλλα πολλά που δείχνουν το βάρβαρο bullying που δεχόταν ο Βαγγέλης.

Αμέσως μετά, κατέθεσε ο Ανδρέας Γιακουμάκης, ο πατέρας του Βαγγέλη που υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης ντρεπόταν να αποκαλύψει τα όσα περνούσε στην Γαλακτοκομική Σχολή γιατί ήταν Κρητικός και ήθελε να τιμά την καταγωγή του.

Στη συνέχεια κατέθεσε η αδελφή του Βαγγέλη, Ελένη Γιακουμάκη. Με τρεμάμενη φωνή τόνισε ότι ούτε η ίδια ούτε η οικογένειά της γνώριζε για τα βασανιστήρια που υπέβαλαν τον Βαγγέλη υπογραμμίζοντας τη θλίψη και το πένθος, στο οποίο έχουν βυθιστεί από την ημέρα που τον έχασαν για πάντα.

 

Το Bullying στον σπουδαστή που αποκάλυψε το “Τούνελ”

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη πάγωσε την κοινή γνώμη όχι μόνο γιατί ένας νέος μόλις 20 χρόνων έχασε την ζωή του, αλλά γιατί ανέδειξε το Bullying στην Ελλάδα και έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους με αναμμένα κεριά στα χέρια.

Η έρευνα της δημοσιογράφου-ερευνήτριας Αγγελικής Νικολούλη στα Γιάννενα αποκάλυψε το δράμα που βίωνε ο Βαγγέλης από την παρέα των Κρητικών συμπατριωτών του, που ασκούσε σε βάρος του ένα διαρκές και καθημερινό εκφοβισμό.

Πολλοί άνθρωποι τότε ταυτίστηκαν με τον αδικοχαμένο νέο και το “Τούνελ” κατακλείστηκε από καταγγελίες ατόμων που είχαν αντίστοιχα βιώματα στη ζωή τους.

Αυτή η υπόθεση έκανε ξαφνικά τον κόσμο να μιλάει ανοιχτά για τα φαινόμενα Bullying και για πρώτη φορά θύματα απευθύνονταν στις Αρχές αλλά και σε φορείς ζητώντας βοήθεια.

Ο δευτεροετής σπουδαστής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ο ευαίσθητος και χαμηλών τόνων Βαγγέλης από την Κρήτη, εξαφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2015 από την Σχολή του.

Τον χαμό του ανακάλυψε η μητέρα του που τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Ανήσυχη, γιατί τελευταία τον έβλεπε πιεσμένο από την χαμηλή απόδοσή του στη Σχολή, κάλεσε τους συμφοιτητές του και ζήτησε να τον βρουν.

Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Γιακουμάκη. Αρχικά επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σχολής αλλά και της πόλης γενικότερα, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Κάμερες στον αέρα, διασώστες σε βουνά και λίμνη

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης του άτυχου νέου η κινητοποίηση Αρχών και Εθελοντών στην περιοχή ήταν άμεση.

Εκτός από την Αστυνομία  και την ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιστράτευσε ακόμη και την Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων.

Η Αγγελική Νικολούλη επέμενε από την αρχή ότι η Σχολή έκρυβε το μυστικό της εξαφάνισης και ότι ο Βαγγέλης βρισκόταν κάπου εκεί γύρω.

Την πεποίθησή της δημοσιογράφου ενίσχυσε η έρευνά της τόσο στην Σχολή όπου συνομίλησε με όλα τα παιδιά που τον είχαν δει τελευταίοι, ανάμεσά τους και η παρέα των «άγριων» Κρητικών, όσο και γύρω από την Σχολή όπου εντόπισε στοιχεία που δεν είχαν βρει οι Αρχές.

Το υλικό κλειστών κυκλωμάτων καταστημάτων που αναζήτησε, έριξε το πρώτο φως στο σκοτάδι. Κάμερα ενός πρατηρίου καυσίμων που είχε καταγράψει καρέ-καρέ τις τελευταίες κινήσεις του Βαγγέλη το μεσημέρι της εξαφάνισής του, αποδείκνυε πως το μυστικό του κρυβόταν στην γύρω περιοχή.

Είχε καταγραφεί να περπατάει με ένταση στον δρόμο έξω από την Σχολή και φαινόταν πως έστριψε στον χωματόδρομο που οδηγούσε στην παραλίμνια περιοχή, γιατί ξαφνικά χανόταν από την τελευταία κάμερα στο συγκεκριμένο σημείο.

Τηλεθεάτρια είχε δηλώσει στο “Τούνελ”, πως είδε έναν νέο που του έμοιαζε εκείνο το μεσημέρι που χάθηκε. Στο σημείο που υπέδειξε, βρέθηκε αργότερα νεκρός. Η περιγραφή των ρούχων του ταίριαζε με αυτά που φορούσε ο Βαγγέλης εκείνη την μοιραία ημέρα.

Η περιοχή στην οποία αναφερόταν η μάρτυρας ερευνήθηκε από την Αστυνομία και από εθελοντές, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Με νέα επιτόπια έρευνα στα Γιάννενα και αναπαράσταση έξω από την Σχολή, η Αγγελική Νικολούλη απέδειξε ότι ο βασικός μάρτυρας-οδηγός λεωφορείου δεν είχε παραλάβει όπως έλεγε τον Βαγγέλη από την στάση της Σχολής εκείνο το απόγευμα αλλά τον συγκάτοικό του. Μετά από αυτό οι έρευνες επικεντρώθηκαν πάλι στην ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Σαράντα ημέρες μετά, στις 15 Μαρτίου, ένα ζευγάρι βρήκε τυχαία την σορό του άτυχου νέου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν κόλλησε στη λάσπη. Τα στάσιμα νερά στο σημείο είχαν αρχίσει να υποχωρούν ενώ τον πρώτο καιρό των ερευνών η περιοχή ήταν πλημμυρισμένη, γεγονός που δεν βοήθησε στον εντοπισμό του πτώματος.

Αναγνωρίστηκε από τα ρούχα του, αφού η σορός του βρισκόταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και είχε δεχθεί επίθεση από άγρια ζώα. Στον δεξί του καρπό υπήρχε το τραύμα που του στέρησε τη ζωή και κοντά του βρέθηκε και το κρητικό μαχαίρι που φέρεται να χρησιμοποίησε ο ίδιος, σύμφωνα και με το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Οι καταγγελίες για τις ακραίες επιθέσεις που δεχόταν ο Βαγγέλης στη Σχολή του, είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο “Τούνελ” από τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης.

Εργαζόμενοι στην Γαλακτοκομική Σχολή αλλά και φοιτητές παραμέρισαν το φόβο τους και αποκάλυψαν στην εκπομπή ανατριχιαστικές επιθέσεις σε βάρος του νεαρού Κρητικού.

Μετά την εύρεση της σορού του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του Bullying σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν μέσω του “Τούνελ” νέα ακραία περιστατικά εναντίον του Γιακουμάκη.

Το χρονικό των δικαστικών εξελίξεων μέχρι σήμερα

Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για λανθασμένους χειρισμούς τους στην υπόθεση του Γιακουμάκη. Οι ιθύνοντες της Σχολής έδειχναν ανήμποροι να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του και να τιμωρήσουν τους φοιτητές που εμπλέκονταν σε περιστατικά βίας. Όπως δήλωναν,  τους έλλειπαν τα στοιχεία!  Το «Τούνελ» αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο διευθυντής είχε ζητήσει βοήθεια από ειδικούς συμβουλευτικής γραμμής για το πρόβλημα με τους «σκληρούς Κρητικούς»  που αντιμετώπιζε στη Σχολή του. Τότε οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Γεωργίας έκλειναν μάτια και αυτιά αλλά όταν το bullying αποκαλύφθηκε στην εκπομπή, κινητοποιήθηκαν.

Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή. Στη δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων που ακολούθησε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Η ποινή του  μειώθηκε σε έξι μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.  Αθώα κρίθηκε πρωτόδικα η υπεύθυνη της Εστίας.

Στις 10 Ιουνίου του 2015 ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για το θάνατο του φοιτητή, έπειτα από αιτιάσεις της οικογένειας του και του νομικού εκπροσώπου της Δημήτρη Μπούκα

Μέχρι σήμερα δεν έχουν προσωποποιηθεί  διώξεις και η υπόθεση  βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Η σκληρή ομάδα των οκτώ σπουδαστών που κατηγορείται για τις επικίνδυνες σε βάρος του επιθέσεις, όπως αποκάλυψε η έρευνα, είχε και άρωμα γυναίκας.

Η Αγγελική Νικολούλη μέσα από την έρευνα της είχε αντιληφθεί τον περίεργο ρόλο ενός άγνωστου σε πολλούς θηλυκού.

Στις 23 Ιουνίου του 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη ενός πρώην υπουργού με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Ο υπουργός φέρεται ότι παρενέβη στον διευθυντή της Σχολή για να κρατήσει στην Εστία έναν από τους Κρητικούς που είχε προκαλέσει φθορές στο κτίριο. Τότε δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά και η δράση των συγκεκριμένων φοιτητών.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον πρώην υπουργό καθώς και την υπεύθυνη της Εστίας, ενώ καταδίκασε τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για παράβαση καθήκοντος.

Η συμβολή του «Τούνελ»

Μετά τις αποκαλύψεις του «Τούνελ» για την απλή επίπληξη από τους ιθύνοντες της Σχολής στους υπεύθυνους φοιτητές και την οργή του κόσμου, ήρθε η τιμωρία για τους «σκληρούς που βασάνιζαν» τον άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Τρεις από τους έξι φοιτητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που κατηγορούνται για τις επιθέσεις στον Κρητικό σπουδαστή, αποφοίτησαν χωρίς πτυχίο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τους υπόλοιπους τρεις το Συμβούλιο των Καθηγητών αποφάσισε την αποβολή τους από την Εστία της Σχολής χαρακτηρίζοντας «επίμεμπτη» τη διαγωγή τους. Θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα διαμονής στην Εστία.

Συνολικά οκτώ φοιτητές κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην κύρια Ανάκριση.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη κ. Μπούκας, αναφέρθηκε στη συμβολή του «Τούνελ» και στις μαρτυρίες που ήρθαν στο φως από την εκπομπή για τα βίαια περιστατικά εναντίον του Βαγγέλη.

«Η δημοσιότητα ωφέλησε πάρα πολύ και η εκπομπή της κυρίας Νικολούλη τα μέγιστα. Άνθρωποι άνοιξαν τα στόματά τους και ένιωσαν την ανάγκη να συνδράμουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο άδικος θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας. Ευαισθητοποίησε τους πολίτες και δημιούργησε αναταράξεις στους ιθύνοντες που κλήθηκαν να καλύψουν τα τεράστια κενά στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της νομοθεσίας για την τιμωρία του Bullying.

Η αλλαγή της νομοθεσίας με αφορμή τον Γιακουμάκη

Μετά την υπόθεση του Γιακουμάκη και τον θόρυβο που προκάλεσε άλλαξε η νομοθεσία προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αποκαλύφθηκε και πλέον το Bullying τιμωρείται.

Αυτός που προκαλεί Bullying θα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη. Εάν ο δράστης είναι ενήλικας και το θύμα ανήλικο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 μήνες έως 5 χρόνια.  Εάν υποστεί Bullying ενήλικας από άλλον ενήλικα η ποινή είναι από 10 ημέρες μέχρι 5 χρόνια.

Σε περιπτώσεις Bullying από ανήλικο σε άλλον ανήλικο μένουν ατιμώρητοι αλλά επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα, εκτός εάν δράστης και θύμα έχουν ηλικιακή διαφορά μεγαλύτερη των τριών ετών, περίπτωση στην οποία θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση.

 

5 απαντήσεις στο ““Ξύλο και βασανιστήρια””

  1. Θέμης Χρηστίδης Avatar
    Θέμης Χρηστίδης

    Όταν τον χρειαζομουν εγώ αυτόν τον νόμο, δεν υπήρχε! Έπρεπε να τα βγάλω πέρα μόνος μου! Αλλά δεν πειράζει! Ο Θεός να αναπαυσει την ψυχή του Βαγγέλη, ό,τι κι αν συνέβη… Καταγομαι από επαρχία και ξέρω καλά τη λογική του μάγκα, την έχω ζησει..Είναι η δαιμονική οψη της ανθρώπινης υπερηφάνειας..Ο πλήρης παραλογισμός. Εγώ πάντως δεν εμπιστεύομαι ούτε τους ανθρώπους, ούτε τους νόμους. Και να ξέρετε ότι πάντα όλοι ξέρουν τί γίνεται. Αλλά κανείς δεν υπερασπίζεται τον άλλον. Και οι καθηγητές ξέρουν… Λίγο ή πολύ……..
    Αναφέρομαι κυρίως στα χρόνια 2003-2006, τότε που ήμουν γυμνάσιο. Η αντίδραση συνήθως είναι η απραξία. Αν το θέμα πάει στον διευθυντή, κι αυτός καλέσει στο γραφείο τους ταραξίες, τότε αυτοί το παίζουν αθώες περιστερές ισχυρίζονται ότι ο τάδε είναι φίλος, παίζουμε! Βγαινεις μετά εσύ, ο περίεργος, ο προβληματικός. Και το συμπέρασμα είναι ότι είμαι αντικοινωνικός, μοναχικός και πρέπει να κάνω παρέες!! Από το νηπιαγωγείο μέχρι και το γυμνάσιο είδα μεγάλη σκληρότητα και ξετσιπωσιά. Όταν βλέπω τα γυμνασιόπαιδα του χωριού, ακόμα και τώρα στα 27 μου νιώθω μεγάλη ανασφάλεια! Οι παλιοί μου γνωστοί τώρα “ημερεψαν” , οι περισσότεροι. Αυτό οφείλω να το ανσγνωρισω. Δυστυχώς πιστεύω ότι όλα προέρχονται από τους γονείς. Τα παιδιά που είναι έτσι συνεχίζουν μία κακή οικογενειακή παράδοση. Η παλιά αθώα ελληνική κοινωνία, δεν ήταν καθόλου αθώα, απλά ήταν ίσως κάποιες φορές πιο ανθρώπινη, γιατί οι άνθρωποι είχαν και απλότητα. Οι Ελληνες δεν έλαβαν ποτέ σωστή ελληνική και θρησκευτική παιδεία, αλλά μια παιδεία αποσπασματική, ανολοκλήρωτη, συμφέρουσα, στηριγμένη σε φτηνους συναισθηματισμούς. Δεν είμαι εναντίον της παλαιάς παιδείας αλλά δεν μπορώ να επικροτω ούτε την σύγχρονη.

  2. Θέμης Χρηστίδης Avatar
    Θέμης Χρηστίδης

    Η παιδεία πρέπει να φέρει τον άνθρωπο και ειδικά τον νέο ενώπιον των ευθυνών του! Φτάνει πια με τα δικαιώματα χωρίς ευθύνη, με το χάιδεμα των αυτιών και την κατάργηση κάθε έννοιας τιμωρίας (τιμή+ ώρα), διαπαιδαγώγησης και συνέπειας. Όχι οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν θράσος και να είναι βίαιοι. Ή τουλάχιστον να βοηθωνται να μην έχουν.

  3. Δημήτρης Avatar
    Δημήτρης

    μακάρι να λάμψει ένα φώς αλήθειας για τον άτυχο βαγγέλη που δυστυχώς έπεσε και αυτός θύμα της άγριας μάστιγας που λέγεται bullying. Μετά απο τόσα χρόνια αυτά τα λαμόγια μιλάνε και τι λένε. μου φαίνεται οτι όλοι ξέρουν αλλα δεν μιλάνε. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το παιδί έφυγε και πίσω δεν γυρνάει. Η οικογένεια τα τραβάει όλα δυστυχώς. Ζόυμε σε μια χώρα που η εκμετάλλευση χτυπαέι ακόμα και τους δυνατούς. Ας ελπίσουμε να μιλήσουν γιατι το ξέρουν και οι ίδιοι οτι επιβαρύνουν τη θέση τους. Ας ξυπνήσουν αυτοί που τους εχουν κάνει να κοιμούνται. Πρέπει να πάρει δικαίωση αυτός ο νέος.

  4. Αγανακτισμένη Avatar
    Αγανακτισμένη

    Δυστυχώς εγώ αυτό δεν το θεωρώ bulling. Απλά ανώμαλα,διεστραμμένα μυαλά χωρίς παιδεία,χωρίς αξίες από την οικογένεια τους κ φυσικά χωρίς ήθος. Για να νιώσουν τα 9 άτομα μεγάλοι κ τρανοι,καλπαζαν στα βασανιστήρια αυτού του παιδιού!όλα πραγματικά ξεκινάνε από την οικογένεια. Κρίμα που δεν βρέθηκε σε αυτή τη σχολη “καποιος” να τον απαλλάξει από αυτά τα σαδομαζοχιστικα ρεμάλια της κοινωνίας.Δυστυχως ευτυχώς θα έπρεπε να υπάρχει γι’αυτούς μια υποδειγματική τιμωρία κ να μην την σκαπουλαρουν έτσι.Φυσικά φταίει κ η διεύθυνση της σχολής που κράτησε αποστασιοποίημενη συμπεριφορά κ δεν βοήθησε αυτόν τον νέο.Νιωθω μόνο αηδία για αυτά τα τσογλάνια κ θυμό για την διεύθυνση. Δυστυχώς έχει χαθεί η ανθρωπιά κ η παιδεία σε αυτή τη κοινωνία. Το ελαχιστο που μπορουν να κανουν ειναι να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία των κατηγορουμενων όπως γίνεται σε κάθε δολοφονία, γιατί εν δυνάμει δολοφονία ειναι αυτό,για να στιγματίστουν παραδειγματικά αυτά τα αποβράσματα που μέχρι σήμερα κρύβονται απ τα παντελόνια που φοράνε.

  5. Λία Παπαναστασίου Avatar
    Λία Παπαναστασίου

    Αυτά τα ανθρωπάκια, που το παίζουν “σκληροί άντρες” δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ μέσα στα παντελόνια τους αφού ούτε καν παραδέχονται αυτά που έκαναν στον Βαγγέλη!
    Αυτά τα ανθρωπάκια ξεφτιλίζουν την Κρήτη και όλους τους Κρητικούς!!!
    Ταλαίπωρη Λεβεντογέννα………….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *