Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης. Καταδίκασε σε έξι χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κατά παρ’ αυτουργία, την οδηγό του απορριμματοφόρου του Δήμου Αίγινας και τον τότε αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, για τον θάνατο του Χρήστου Κουμπενά 18 χρόνων και του φίλου του, που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα με την οποία σκοτώθηκαν.
Τα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους νωρίς το πρωί της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2019, επί της Επαρχιακής Οδού Αίγινας – Πέρδικας, στο ύψος του Μαραθώνα. Η μοτοσικλέτα εξετράπη και ανετράπη στην κοίτη ενός ρέματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τους.
«Δικαιώθηκε το παιδί μου…»
Η μητέρα του Χρήστου Κουμπενά 18 χρόνων, που έδωσε έναν μεγάλο αγώνα κόντρα στα συμφέροντα του νησιού, είπε στην εκπομπή:
«Ευχαριστώ πολύ τη Δικαιοσύνη. Δέχθηκα ελάχιστες ερωτήσεις από το δικαστήριο γιατί είχαν καλυφθεί με τα όσα τους είχα πει. Τους μετέφερα την αλήθεια μου, τον πόνο μου, αυτά που πέρασα επί τέσσερα χρόνια για να φτάσω σε αυτό το σημείο. Δεν έχανα την ελπίδα μου. Πάντα έλεγα ότι θα κερδίσω και θα δικαιωθούν τα παιδιά. Από την αρχή πίστευα ότι τους έκλεισαν το δρόμο και σκοτώθηκαν. Μόνη μου έκανα τον αγώνα μου και δικαιώθηκε ο γιος μου και το άλλο παιδί, ο οδηγός. Δεν πίστεψα ούτε στιγμή το αφήγημά τους», ανέφερε η Σωτηρία Κουμπενά.
Έγινε η ίδια ντέντεκτιβ και αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
«Καθόμουν ώρες ατελείωτες για να δω τι ώρα θα περάσει το απορριμματοφόρο που συνέχιζε την παρανομία του. Έμπαινε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπως τότε που σκότωσε τα παιδιά. Περίμενα να φωτογραφίσω τη σκηνή.»
Η τραγική μάνα αναφέρθηκε και στα πορίσματα των πραγματογνωμόνων. Με τη δεύτερη έκθεση άνοιξε ο δρόμος για τη δικαίωση.
«Ο πρώτος πραγματογνώμονας έβγαλε μία πρόχειρη έκθεση που δεν έπεισε το δικαστήριο και τους εισαγγελείς. Ανέφερε πως το μηχανάκι πήγαινε με 81 km/h. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί μου δεν θα υπήρχε, γιατί θα χτύπαγε στην απέναντι μάντρα και το μηχανάκι θα είχε διαλυθεί. Ο κύριος Μαδιάς που διορίστηκε από τη Δικαιοσύνη και όχι από εμένα που έλεγαν κάποιοι ότι τον πλήρωσα, στην έκθεση που έβγαλε, όριζε την ταχύτητα στα 51 km/h. Επόμενο ήταν λοιπόν να ενεργήσω κι εγώ αναλόγως.»
Η ίδια θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στις μανάδες των παιδιών που μπορεί να πέρασαν ή να περνούν και αυτές έναν παρόμοιο Γολγοθά.
«Θα ήθελα να τους πως να μην τα παρατάνε, να αγωνίζονται για τη δικαίωση των παιδιών τους και να κάνουν τον αγώνα αυτόν που έκανα κι εγώ. Ευχαριστώ το Θεό, που τουλάχιστον έχω το παιδί μου στο κοιμητήριο και μπορώ να πηγαίνω και να του ανάβω το καντήλι του. Υπάρχουν και χειρότερα, άλλες μανάδες δεν έχουν ούτε αυτό.»
«Θέλω απλώς να τελειώσει το έργο με τις μπάρες, να γίνει κάτι και να μη χτυπήσει και κάποιο άλλο παιδί. Κάθε δικαστήριο που γινόταν ήταν και ένας θάνατος για μένα. Το χειρότερο όμως είναι να βλέπεις τις φωτογραφίες του παιδιού σου σε αυτή την κατάσταση… Θέλω όμως να θυμάμαι τον Χρήστο μου όπως ήταν. Ορκίστηκα όταν έθαβα το παιδί μου ότι θα φτάσω μέχρι την κυρία Νικολούλη για να μάθω την αλήθεια και το έκανα. Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου, εσάς και το δικαστήριο. Πήρα μία μικρή ικανοποίηση, δεν κέρδισα τίποτα άλλο.»
«Καταφέραμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια…»
Ο δικηγόρος της μητέρας του συνοδηγού της μηχανής, Βασίλης Ζησιμάτος, μίλησε στην κάμερα του «Τούνελ» για την «καμπάνα» στους κατηγορούμενους.
«Χάρη στον αγώνα της μητέρας, του πραγματογνώμονα κυρίου Μαδιά, του δικού μας αλλά και του εισαγγελέα εφετών Πειραιά, καταφέραμε να δέσουμε μία υπόθεση και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Έχουμε μία σημαντική απόφαση ενός δικαστηρίου μετά από πέντε ολόκληρες συνεδριάσεις. Πραγματικά επέβαλε τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί για τέτοιου είδους αδικήματα (τροχαία) στη χώρα μας.»
Πιο αναλυτικά για τις ποινές ανέφερε:
«Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης έξι ετών σε κάθε έναν εκ των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενο κατά συρροή και πάρα αυτουργία. Είναι σημαντικό όμως το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έμεινε εκεί. Διέταξε τη διαβίβαση της δικογραφίας στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά όσων ψευδομαρτυρήσαν ενώπιον του δικαστηρίου και κατά εκείνων που φέρουν ακόμα ποινικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μπάρα ασφαλείας σ’ αυτό το δρόμο της Αίγινας μέχρι σήμερα.»
Ο κύριος Ζησιμάτος τόνισε πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα στοιχεία που έφερε στο φως το «Τούνελ».
«Το δικαστήριο έκανε χρήση πολλών στοιχείων τα οποία είχαμε ήδη λάβει από την εκπομπή σας. Κυρίως δε, την αποτυπωμένη σε φωτογραφικό υλικό συμπεριφορά της πρώτης κατηγορούμενης οδηγού του απορριμματοφόρου, που αποδεικνύουν ότι και πριν την τέλεση του συγκεκριμένου εγκλήματος αλλά και μετά μέχρι και σήμερα, το απορριμματοφόρο συνεχίζει να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.»
Φαίνεται πως η προσπάθεια της τοπικής Αρχής να ρίξει την υπαιτιότητα στα ίδια τα παιδιά, δεν έπεισε το δικαστήριο.
«Δύο δήμαρχοι, πρώην και νυν, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης. Νομίζω ότι αυτό λέει πάρα πολλά. Αντί να τείνουν ένα χέρι βοηθείας, ένα χέρι συμπαράστασης, μία αγκαλιά, ένα συγνώμη προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους είδαμε για πρώτη φορά αντιμέτωπους προς εμάς μέσα στην ακροαματική διαδικασία για να υποστηρίξουν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς», κατέληξε ο κύριος Ζησιμάτος.
Διαβάστε λεπτομέρειες για την υπόθεση εδώ.
Αφήστε μια απάντηση