Από 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ο Διεθνής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Α21 σε συνεργασία με τον διακεκριμένο σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ιδρυτή του καλλιτεχνικού διαγωνισμού αφύπνισης για την εμπορία ανθρώπων humanslavery.gr, Κωνσταντίνο Μουσούλη, δημιούργησαν την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Ο οργανισμός Α21 που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την 24ωρη Γραμμή Καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων 1109, όπου μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί και να καταγγείλει ύποπτα περιστατικά, διοργανώνει καμπάνια για τις γυναίκες που γίνονται ευάλωτες στη βία με τίτλο «Με Βλέπεις;»
Τη πρωτότυπη φωτογράφηση έκανε ο βραβευμένος φωτογράφος Άκης Δουσλατζής.
Η Μαρία Κορινθίου, η Έρρικα Πρεζεράκου και η Ιφιγένεια Τζόλα, υποδύονται πραγματικές γυναίκες που υπήρξαν θύματα εκμετάλλευσης και κατάφεραν να διασωθούν. Η φωτογράφηση συνδέει το πριν και το μετά ενός θύματος.
Στόχος της καμπάνιας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αν υποπτευθεί κάτι να το αναφέρει στις Αρχές.
Για πολλούς το human trafficking υπάρχει μόνο στο σινεμά ή στους τίτλους των διεθνών δελτίων ειδήσεων, αλλά είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει δίπλα μας. Δεν αφορά μόνο τις φτωχές χώρες όπου συναντάμε τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτού του φαινομένου, αλλά όλους μας.
Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι σοκαριστικά.
- 1 στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της
- 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
- 50% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
Η Ελένη μεγάλωσε σε μια ελληνική επαρχιακή πόλη. Από μικρή κακοποιούνταν συστηματικά από τον πατέρα της, ο οποίος στα 18 της χρόνια, την ανάγκασε να παντρευτεί. Ο σύζυγος της την εξέδιδε και την πουλούσε σε φίλους και γνωστούς του, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά τα οποία κρατούσε ο ίδιος. Μία φίλη της Ελένης, υποπτεύτηκε την κατάσταση της και τη μετέφερε με μια ανώνυμη καταγγελία στη γραμμή 1109. Η Ελένη, σήμερα, βρίσκεται στον ξενώνα 24ωρης φροντίδας της Α21.
Η Όλγα ήρθε από την Ρωσία στην Ελλάδα μαζί με την κόρη της αφού βρήκε μια αγγελία για δουλειά στο σπίτι μιας οικογένειας. Η υπόσχεση αυτή αποδείχτηκε ψευδής. Η Αναστασία αναγκάστηκε να εκδίδεται ενώ η οικογένεια κρατούσε την κόρη της ως όμηρο. Ένα βράδυ ο διακινητής της μέθυσε και η ίδια με την κόρη της κατάφεραν να ζητήσουν βοήθεια στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Η γυναίκα με το παιδί της παραπέμφθηκαν στην Α21 και μετά από βοήθεια επέστρεψαν με ασφάλεια στη χώρα τους.
Η Ντορίν από Μολδαβία γνώρισε τον Δημήτρη μέσω μιας εφαρμογής στο Διαδίκτυο και τον ερωτεύτηκε. Της υποσχέθηκε μια καλή και άνετη ζωή στην Ελλάδα. Η Ντόριν όμως, κατέληξε κλειδωμένη σε ένα ερημικό σπίτι στο οποίο ο Δημήτρης την ανάγκαζε να εκδίδεται. Μετά από κάποιους μήνες, γείτονες άρχισαν να παρατηρούν τους άντρες να μπαινοβγαίνουν σε αυτό το σπίτι. Κάποιος από αυτούς κάλεσε στην Γραμμή Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων 1109 και ανέφερε όσα έχει δει να συμβαίνουν. Η γραμμή σε συνεργασία με το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να ελευθερώσουν την Ντορίν και να συλλάβουν το διακινητή της.
View this post on Instagram
Αφήστε μια απάντηση