Καρέ – καρέ στο «Τούνελ» οι έρευνες για τον Μπεν

Το θρίλερ του μικρού Άγγλου που χάθηκε στην Ελλάδα απασχόλησε έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπεν Νίνταμ ήταν 1,5 χρόνων όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στο νησί της Κω στις 24 Ιουλίου 1991. Η οικογένειά του βρισκόταν στο νησί συνδυάζοντας εργασία και διακοπές και έμενε σε τροχόσπιτο στην αγροτική περιοχή Ηρακλής στη Κω.

fl1321

Την ημέρα της εξαφάνισης του η μητέρα του Κάρι Νίνταμ, εργαζόταν σε ξενοδοχείο του νησιού. Το μικρό αγόρι έπαιζε με τα αυτοκινητάκια του και μπαινόβγαινε στην αγροικία  που επισκεύαζε ο παππούς του. Η εξαφάνιση του έγινε αντιληπτή αρκετές ώρες αργότερα.

fl1320

Γύρω στις  δύο και μισή το μεσημέρι,  η γιαγιά του Κριστίν αντιλήφθηκε την απουσία του. Στην αρχή νόμιζε πως ο 17χρονος τότε γιος της Στίβεν,  που είχε φύγει από την αγροικία  με το μοτοποδήλατο του, είχε πάρει μαζί του τον Μπεν.

fl1322

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, αλλά το παιδί δεν βρέθηκε.

fl1319

Κάποιος κάτοικος του νησιού με σοβαρά προβλήματα υγείας κυρίως ψυχολογικά, που είχε εμπλακεί σε έκνομες ενέργειες, είπε στους αστυνομικούς ότι βρήκε ένα παιδάκι στο δρόμο και το πέταξε σε ένα πηγάδι. Οι έρευνες που έγιναν, δεν άναψαν το φως.

Ακούστηκαν κι άλλα σοβαρά τότε,  ακόμη και για μέλη της οικογένειας του μικρού παιδιού, αλλά κυρίαρχη για τους περισσότερους ήταν η εκδοχή της απαγωγής,  που για χρόνια ερευνούσαν κυρίως οι Άγγλοι.

Η Αγγελική Νικολούλη υποστήριζε από τις πρώτες έρευνες  ότι η απάντηση στο θρίλερ του Μπεν,  κρύβεται κάπου στο νησί.  Ότι το παιδί πιθανότατα να είχε πέσει θύμα ατυχήματος .

Η μητέρα, η γιαγιά και ο παππούς, δεν έπαψαν να αναζητούν το άτυχο αγοράκι και ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη. Κάποιοι προσέφεραν αρχικά το χρηματικό ποσό των 530 χιλιάδων λιρών, σε όποιον θα έδινε την πληροφορία  που θα έλυνε τον γρίφο.

Η Σκότλαντ Γιάρντ μετά από επεξεργασία φωτογραφικού υλικού της οικογένειας, παρέδωσε μια εικόνα του Μπεν στην ηλικία των 21 χρόνων. Το φωτογραφικό ντοκουμέντο έφεραν στο «Τούνελ» Άγγλοι δημοσιογράφοι από την εκπομπή «Calendar» του καναλιού  ITV News που συνέχιζαν επίμονα την έρευνα .

Το σκίτσο με την πιθανή εικόνα του Μπεν στην ηλικια των 21 χρόνων

σκιτσο ΜΠΕΝ

Μαρτυρίες στο “Τούνελ” για νέους που έμοιαζαν στον Μπεν

ben 3

Όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Νίνταμ αξιοποιώντας κάθε πληροφορία που έφτανε στο «Τούνελ» αλλά και στην ιστοσελίδα  που είχε δημιουργήσει  για τον μικρό Μπεν, ταξίδευε συχνά στην Ελλάδα για να την ελέγξει.

Υπήρξαν πολλές μαρτυρίες για νέους που  ταίριαζαν στην περιγραφή του Μπεν και έμεναν στην Ελλάδα, στην Κύπρο, ακόμη και στην Αυστραλία.

Το 1997 ένα τηλεφώνημα από έναν κρατούμενο των φυλακών της  Λάρισας που έφτασε στην Βρετανική πρεσβεία, αναπτέρωσε τότε τις ελπίδες οικογένειας και διπλωματών.

 Για το περιστατικό αυτό, o πρώην Βρετανός  πρόξενος  των Αθηνών Γκόρντον Μπέρναρντ, μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή «Calendar» . Ο κρατούμενος ενημέρωσε τους διπλωμάτες ότι γνώριζε που βρισκόταν ο Μπεν και θα τον παρέδιδε στον πρόξενο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία και τόπο. Τα τηλέφωνα όμως σταμάτησαν ξαφνικά, στο ραντεβού δεν πήγε κανείς και ο Μπεν δεν βρέθηκε.

Με το σενάριο της απαγωγής να είναι το επικρατέστερο, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε καταυλισμούς Ρομά στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη  και σε άλλες περιοχές.

Το 2011 η εκπομπή «Ημερολόγιο» του τηλεοπτικού σταθμού ITV  του Γιορκσάιρ, ζήτησε πάλι την βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη.

fl377

fl378

 

Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί η απάντηση στο μυστήριο του Μπεν ήταν να δοθεί ξανά δημοσιότητα για το θέμα στην Ελλάδα. Από εκείνη την παρουσίαση στο «Φως στο Τούνελ», η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες είχε συλλέξει τα προηγούμενα είκοσι χρόνια.  Όλες οι μαρτυρίες τέθηκαν στη διάθεση των Αρχών.

Οι Άγγλοι αντιμετώπιζαν την εξαφάνιση του μικρού αγοριού από το Σέφιλντ  σαν μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αγνοουμένων στην ιστορία της Βρετανίας.

Τον  Μάιο του 2012 δημοσιογράφος της Βρετανικής εφημερίδας  Daily Mirror που βρέθηκε στην Κω, μετέφερε τότε  την κατάθεση του οδηγού του εκσκαφέα, που την μέρα που χάθηκε το παιδί, είχε ανοίξει ένα  βαθύ χαντάκι στην περιοχή Ηρακλής.  Ο ίδιος,  που πια δεν βρίσκεται στη ζωή,  υποστήριζε  τότε ότι δεν είδε ποτέ  εκεί κοντά το μικρό αγόρι.

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας ήρθε σε επαφή και με την Αγγελική Νικολούλη για να μάθει το αποτέλεσμα των ερευνών της εκπομπής. Όπως του είπε η δημοσιογράφος  από την  έρευνα του «Τούνελ» δεν προέκυψε  απαγωγή του μικρού Μπεν. Καμία μαρτυρία σχετική, δεν επαληθεύτηκε. Η αναπαράσταση στον τόπο από την εκπομπή, είχε δείξει ότι το αγοράκι βγήκε από το τροχόσπιτο της οικογένειας του ακολουθώντας το θείο του που έφυγε με τη μοτοσυκλέτα του. Κανείς δεν το πρόσεξε με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί στα χωράφια και να παγιδευτεί σε κάποιο πηγάδι ή λάκκο.

Η ερευνήτρια  υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια, ότι η απάντηση της εξαφάνισης του μικρού αγοριού βρισκόταν στο νησί και πιθανά ο Μπεν να υπήρξε θύμα ατυχήματος.

Οι Βρετανοί  αξιωματικοί αποφάσισαν να ερευνήσουν την εκδοχή αυτή και επέστρεψαν στην Κω τον Οκτώβριο του 2012 με επιχορήγηση της Βρετανικής Κυβέρνησης μετά από πολύμηνη προετοιμασία.

Οι πρώτες  οργανωμένες έρευνες στην Κω

fl1318

Στην κατοχή τους οι ερευνητές είχαν δείγμα γενετικού υλικού του μικρού αγοριού που όλα αυτά τα χρόνια φυλασσόταν στο Νοσοκομείο Παίδων της γενέτειρας του στο Σέφιλντ. Διέθεταν και χάρτη της περιοχής που χάθηκε για να την «οργώσουν» κυριολεκτικά μήπως και βρεθούν τα οστά του άτυχου παιδιού.

fl1336

Με τη συνεργασία ειδικών αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων, Βρετανοί και Έλληνες αστυνομικοί, έψαξαν τότε μια περιοχή τριών στρεμμάτων.

Στην έρευνα που διήρκησε μία εβδομάδα,  εκσκαφείς, μαγνητόμετρα, ραντάρ διείσδυσης εδάφους και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Αστυνομικοί και πυροσβέστες κατέβηκαν και στα πηγάδια της περιοχής, που κάποια έφταναν τα 36 μέτρα βάθος. Οι δύο ειδικές συσκευές ακτινοσκόπησης του εδάφους,  δεν εντόπισαν ανθρώπινα οστά.  Ανάμεσα στα ευρήματα που τότε δεν ανακοινώθηκαν, υπήρχαν κομμάτια από  παιχνίδια, μεταλλικά αντικείμενα και ένα παιδικό σανδάλι.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το «Τούνελ»  άνοιξε και πάλι το φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης που συνέχιζε να απασχολεί έντονα τα μέσα ενημέρωσης  σε όλο τον κόσμο.

Η Αγγελική Νικολούλη σε συνεργασία με  τους  Άγγλους  δημοσιογράφους έφεραν στο φως νέα στοιχεία για την εξαφάνιση.

Η μητέρα του Μπεν Κάρι Νίνταμ, ταξίδεψε από την Αγγλία με τον παραγωγό της εκπομπής «Calendar» Μαρκ Γουίτι για να βρεθούν στο στούντιο της εκπομπής.

ben 1

Στο «Τούνελ» δόθηκαν κάποιες πληροφορίες παιδιών με κοινά χαρακτηριστικά με τον Μπεν. Μία από αυτές προκάλεσε ταραχή στη μητέρα γιατί το αγοράκι που είδε στη ηλικία των 6 χρόνων, έμοιαζε με το αγνοούμενο παιδί της. Τη φωτογραφία αυτή επεξεργάστηκαν ειδικοί της Σκότλαντ Γιαρντ για να αποφανθούν τελικά,  ότι δεν ήταν ο Μπεν.

ΓΟΥΙΤΙ ΚΑΡΙ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Χαρακτηριστική ήταν και η περίπτωση νεαρού άνδρα  που εντοπίστηκε στη Λεμεσό το 2013. Ο νεαρός που εμφανιζόταν σε ερασιτεχνικό βίντεο και  έμοιαζε καταπληκτικά στο σκίτσο του Μπεν, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού που τον αναζητούσε. Κάποιος ιδιώτης είχε παραδώσει στην Αστυνομία το βίντεο που τον είχε καταγράψει σε οικογενειακές στιγμές. Στην κατάθεσή του είπε ότι οι γονείς του είναι από τη Ρουμανία και διέμενε στην Κύπρο με συγγενείς. Διαπιστώθηκε πως δεν ήταν ο αγνοούμενος Άγγλος.

Όλα αυτά τα χρόνια οι νέοι που παρουσίαζαν κοινά στοιχεία με το αγνοούμενο αγόρι υποβλήθηκαν  σε εξέταση DNA , με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σόκαρε η νέα μαρτυρία για τον Μπεν

Η πιο πρόσφατη ανάλογη μαρτυρία  έφτασε στο  «Τούνελ»  την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 για την  υπόθεση και έκανε  το γύρο του Βρετανικού Τύπου.

Έλληνας επιχειρηματίας που ζούσε στη Γερμανία και είχε βρεθεί στη φυλακή για οικονομικούς λόγους, ισχυρίστηκε στο «Τούνελ» ότι  Ρομά είχαν απαγάγει  το μικρό αγόρι.  Ανέφερε  το όνομα μιας  οικογένειας που φερόταν  να εμπλέκεται στην απαγωγή.

Την πληροφορία του μετέφερε άλλος Ρομά που είχε στενή σχέση με τη συγκεκριμένη οικογένεια, την περίοδο του 1996. Του είπε πως αυτοί που πήραν το Μπεν, τον βρήκαν μόνο του στο δρόμο, τον κοίμισαν και τον έκρυψαν στην καρότσα φορτηγού κάτω από τα καρπούζια που πουλούσαν. Μαυτόν τον τρόπο κατάφεραν να φύγουν από το νησί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Η μαρτυρία έκανε τον γύρο του Βρετανικού Τύπου. Προστέθηκε σε άλλες σχετικές που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια Νίνταμ και παρέδωσε στην Αστυνομία του Γιορκσάιρ.

Λίγο καιρό αργότερα ο μάρτυρας κατέθεσε στις Βρετανικές Αρχές αλλά ο ισχυρισμός του δεν εδραιώθηκε.

Βρετανοί αξιωματικοί στο “Τούνελ”

Το 2015 στην Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, δημιουργήθηκε μία νέα ομάδα ερευνητών που επέστρεψε στο νησί για νέες ανασκαφές. Οι Βρετανοί αξιωματικοί της «Επιχείρησης Μπεν» όπως ονομάστηκε, χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίρες για να ερευνήσουν παλιά και νέα στοιχεία της εξαφάνισης.

Τον Μάιο του 2015  ζήτησαν και πάλι την βοήθεια του «Τούνελ» σαν την πιο αξιόπιστη εκπομπή αναζήτησης και έρευνας. Ανώτεροι αξιωματικοί δεν δίστασαν να εμφανιστούν στο στούντιο για να απευθύνουν έκκληση σε μάρτυρες.

MPEN TOYNEL

Η παρουσία τους στην εκπομπή προξένησε το ενδιαφέρον του Βρετανικού και του Ευρωπαϊκού Τύπου που έκαναν  εκτενείς αναφορές στην Αγγελική Νικολούλη και στην συμβολή του «Τούνελ»  στις έρευνες για τον μικρό Μπεν.  Κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής στην Ελλάδα, συνεργεία ξένων  ανταποκριτών κατέγραφαν διακριτικά την έρευνα της δημοσιογράφου και τις εκκλήσεις των Βρετανών για συγκεκριμένες πληροφορίες .

Οι φίλοι της εκπομπής θυμούνται έντονα την έκπληξη της Αγγελικής Νικολούλη όταν μία ακόμα πληροφορία έφθασε στο στούντιο του «Τούνελ», λίγους μήνες αργότερα.

Τη στιγμή που έφτασε στο μέιλ της εκπομπής η συγκεκριμένη πληροφορία συνοδευόμενη από φωτογραφίες, η Αγγελική Νικολούλη συνομιλούσε σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype, με το μέλος της ερευνητικής ομάδας της «Επιχείρησης Μπεν», επιθεωρητή Παναγιώτη Δέδε.

Την ίδια ώρα Βρετανοί δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τη εκπομπή, επικοινωνούσαν με το «Τούνελ» για να ενημερωθούν για τη ροή των πληροφοριών.

Ο αξιωματικός έμεινε εμβρόντητος όταν είδε τις φωτογραφίες. Παραδέχτηκε έκπληκτος την ομοιότητα με τον Μπεν Νίνταμ και αρκέστηκε να πει ότι πληροφορίες σαν κι αυτή, τους υποχρεώνουν να ξανάρθουν στην Ελλάδα για βαθύτερη έρευνα, όπως και έγινε. Τελικά ο νέος από την Κέρκυρα, δεν είχε καμία σχέση με το αγνοούμενο αγόρι.

Μετά την εμφάνιση τους στο «Τούνελ» οι Βρετανοί αξιωματικοί εξέτασαν 3.000 μαρτυρίες, απέκλεισαν εξήντα άτομα που υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να ήταν ο Μπεν Νίνταμ και ταξίδεψαν μέχρι την Αυστραλία για να δώσουν απάντηση στο μυστήριο.

Νέος κύκλος ερευνών στην Κω

Τον Σεπτέμβριο του 2016 επέστρεψαν στην Κω μετά από συγκεκριμένη μαρτυρία που ήθελε το μικρό αγόρι να έχει πέσει θύμα δυστυχήματος.

Στις έρευνες που ακολούθησαν για περίπου τρεις εβδομάδες δεν έλειψαν και οι ανατροπές.

Ben-Needham

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της επιχείρησης, η βρετανική αστυνομία βρήκε σε χωματερή στην ίδια περιοχή, ένα αυτοκινητάκι όμοιο με αυτό που έπαιζε το μικρό αγοράκι όταν  εξαφανίστηκε.  Ανακαλύφθηκε δίπλα σε ένα κονσερβοκούτι που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες,  χρονολογείται από το 1991, περίοδο που χάθηκε το παιδί.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως τα ειδικά εργαστήρια εντόπισαν ανθρώπινο αίμα στο αυτοκινητάκι και στο παιδικό σανδάλι.

Πίστευαν ότι τα  αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων  θα έδιναν την οριστική απάντηση στο θρίλερ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Η Αγγελική Νικολούλη  από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε στενά και αθόρυβα τις επιστημονικές έρευνες που διεξάγονταν στη Σκωτία.

Το ανθρώπινο αίμα στα ευρήματα δεν ανήκε στον Μπεν

Όταν τον Δεκέμβριο του 2018 η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ ανακοίνωσε μέσω γραπτής δήλωσης στον βρετανικό Τύπο πως το το DNA που εντοπίστηκε στα ευρήματα που ξέθαψαν οι Βρετανοί στην Κω, δεν ανήκει στον μικρό Μπεν ή στους συγγενείς του, το «Τούνελ» είχε ήδη καταγράψει με την κάμερα τις εξελίξεις.

Ο επιθεωρητής Τζον Κάζενς σε επίσημη δήλωση του προς την εκπομπή ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι πεπεισμένος πως ο Μπεν πέθανε την ημέρα της εξαφάνισης, σαν αποτέλεσμα ενός τραγικού  ατυχήματος που έγινε στην αγροικία. Από την πλευρά της η μητέρα του άτυχου παιδιού  Κάρι Νίνταμ ζήτησε για μια ακόμη φορά τη βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη και απηύθυνε έκκληση σε συγκεκριμένο μάρτυρα να μιλήσει.

«Προτρέπω συγκεκριμένο μάρτυρα να καλέσει στην εκπομπή της κας Νικολούλη έστω και ανώνυμα και να πει σε εκείνη ή σε εμένα, γιατί είπε στην Βρετανική Αστυνομία να ερευνήσουν τα συγκεκριμένα σημεία;  Αν δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί, να δώσει τις πληροφορίες. Όσο ζω δεν θα σταματήσω μέχρι να βρω ότι έχει απομείνει απ’ το παιδί μου… », είπε χαρακτηριστικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *