Αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ημέρας αλλά και στη συνεργασία του με τις ελληνικές Αρχές.
« Στην Ιντερπόλ λέγαμε πάντα ότι πρέπει να σκεφτόμαστε σφαιρικά, αλλά πρέπει να ενεργούμε τοπικά. Και αυτό συμβαίνει. Ακόμα κι αν είναι με διεθνή τρόπο, είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε. Τώρα βρίσκομαι στην Αθήνα για να εκπαιδεύσω συναδέλφους, διωκτικές αρχές, άτομα του Λιμενικού Σώματος, την πυροσβεστική αλλά και ομάδες έρευνας και διάσωσης.»
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος επισκέπτεται την Ελλάδα, καθώς και κατά το παρελθόν έχει βρεθεί στο πλατό του «Τούνελ». Αναφερόμενος στην εκπομπή και την Αγγελική Νικολούλη, είπε:
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνει η εκπομπή σας. Έχουμε την ίδια εμπειρία και στο Βέλγιο. Ξέρετε, υπάρχει ένα μεγάλο κοινό και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουμε κάποιον, κάπου που να γνωρίζει κάτι που θέλουμε κι εμείς να μάθουμε. Άρα αυτού του είδους τα ερευνητικά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά ακόμη και για τις αστυνομικές Αρχές. Χρειαζόμαστε το κοινό και είναι ένας εύκολος τρόπος να φτάσουμε σε αυτό.»
Ο κύριος Ρεμί μίλησε και για την πιθανότητα να ανοίξουν ξανά κάποιες παλιές υποθέσεις.
«Ένας από τους κανόνες που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι ποτέ μην λες ποτέ. Είναι πάντα πιθανό, ότι κάπου κάποιος γνωρίζει κάτι. Και μόνο αφιερώνοντας χρόνο για να επανεξετάσεις μερικές από τις παλιές περιπτώσεις, τότε ίσως, μπορεί να προκύψει η πιθανότητα να γίνει ξαφνικά, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, μια αλλαγή σε μία εν εξελίξει έρευνα. Ποτέ μην λες ποτέ, είναι πάντα πιθανό», πρόσθεσε.
Ο Βέλγος επίτροπος μίλησε και για το πόσο έχουν αλλάξει οι εξαφανίσεις τα τελευταία χρόνια, τη βοήθεια που τους παρέχει πλέον η τεχνολογία, αλλά και για τις νέες μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό.
«Η τεχνολογία είναι εκεί για να μας βοηθήσει, όχι μόνο στον εντοπισμό αγνοουμένων, αλλά και στην παρακολούθηση των προσπαθειών μας. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, χρησιμοποιούμε πολύ αυτό που αποκαλούμε “Γεωματική”. Καταγράφονται κάθε αναζήτηση, όλοι οι πόροι που τίθενται σε εφαρμογή, οπότε στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να δούμε, πού βρεθήκαμε, κυρίως όμως τα σημεία πού δεν ερευνήσαμε. Επομένως, αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος για να επιστρέψουμε πιθανώς στο σημείο και να κάνουμε εκ νέου μια αναζήτηση. Η τεχνολογία έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και για εμάς είναι σίγουρα μια ευκαιρία.»
Ο κύριος Ρεμί κατέληξε λέγοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρχει εκπαίδευση των αστυνομικών σε όλες τις βαθμίδες, για να γνωρίζουν πως να χειριστούν και να αντιμετωπίσουν μία υπόθεση εξαφάνισης.
Αφήστε μια απάντηση