Οργή για την απόφαση της Γαλακτοκομικής Σχολής

Αγανάκτηση προκάλεσε στους τηλεθεατές του «Τούνελ» η είδηση που μεταδόθηκε τη νύχτα της Παρασκευής 22 Μαΐου 2015 για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σε σύνδεση μέσω Skype με τα Γιάννενα, ο συνεργάτης της εκπομπής Βασίλης Σιώμος μετέφερε την εξής πληροφορία: Η νέα Διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής μετά από συνεδρίαση των καθηγητών, προχώρησε σε μια απλή επίπληξη προς την ομάδα των Κρητικών σπουδαστών που φέρονταν βίαια στον άτυχο Βαγγέλη.

Την είδηση επιβεβαίωσε η οικογένεια του άτυχου φοιτητή. Η μητέρα του Βαγγέλη επικοινώνησε με τη Διευθύντρια της Σχολής όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της συνεδρίασης. Σε σχετικές ερωτήσεις της, η Διευθύντρια της απάντησε ότι δεν μπορούσαν να τους αποβάλουν, γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Διαγωγή «κοσμιωτάτη»

Η απλή επίπληξη προς τους σπουδαστές που φέρθηκαν βίαια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

ccc_Fotor_Collage

Ομάδες φίλων του άτυχου σπουδαστή στο διαδίκτυο, οργάνωσαν  πορεία διαμαρτυρίας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Μάταια η κοινή γνώμη περίμενε από τη νέα Διεύθυνση της Σχολής να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένοι σπουδαστές θα αποφοιτούσαν με διαγωγή «κοσμιωτάτη»

Η Διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» ενοχλήθηκε  από την απόφαση αυτή.

Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη  κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον μελών της Γαλακτοκομικής Σχολής. Τελικά το λόγο πήρε αργότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με απόφαση του τρεις από τους έξι φοιτητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που κατηγορούνται για τις επιθέσεις στον Κρητικό σπουδαστή, αποφοίτησαν χωρίς πτυχίο.

Για τους υπόλοιπους τρεις το Συμβούλιο των Καθηγητών αποφάσισε την αποβολή τους από την Εστία της Σχολής χαρακτηρίζοντας «επίμεμπτη» τη διαγωγή τους. Θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα τους χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα διαμονής στην Εστία.

Οκτώ συνολικά άτομα κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού.

maxresdefault

«Βοηθήστε με να αντιμετωπίσω τη βία τους…»

Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής γνώριζε τα ακραία περιστατικά που συνέβαιναν  κι έψαχνε γεμάτος αγωνία τρόπους για να τα αντιμετωπίσει.

Όπως αποκάλυψε το “Τούνελ” τον Απρίλιο του 2014, επικοινώνησε με μία συμβουλευτική τηλεφωνική υπηρεσία υποστήριξης για γονείς και εφήβους. Ανέφερε πως διηύθυνε την Γαλακτοκομική Σχολή που φιλοξενούσε παιδιά από όλη την Ελλάδα και διέθετε οικοτροφείο. Ζήτησε τη συμβουλή ειδικών γιατί όπως είπε στη Σχολή εργάζονταν ως επί το πλείστον γεωπόνοι και όχι κατηρτισμένοι εκπαιδευτικοί. Μια ομάδα τεσσάρων φοιτητών από την Κρήτη που είχαν μεγαλώσει στα βουνά και ήξεραν από όπλα όπως είπε χαρακτηριστικά, φερόταν βίαια σε ένα φοιτητή. Οι σύμβουλοι τον προέτρεψαν να μιλήσει στους γονείς τους για ενημέρωση και να τους ξανακαλέσει.

Εκείνος ένιωσε πως δεν κατάλαβαν πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση που αντιμετώπιζε και δεν ξανακάλεσε στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Μετά στο σάλο που ξέσπασε με την εξαφάνιση του σπουδαστή, η υπεύθυνη της υπηρεσίας ενημέρωσε την Αστυνομία.

Ο ίδιος είχε επιχειρήσει και πριν από μήνες να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους ιθύνοντες του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού. Με σχετική επιστολή του είχε προειδοποιήσει για πιθανές σοβαρές καταστάσεις μέσα στη Σχολή με νομικές προεκτάσεις. Είχε αναφερθεί στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στο γεγονός ότι το οικοτροφείο φιλοξενούσε αγόρια και κορίτσια, ανήλικους και ενήλικους.

Ωστόσο κανείς δεν αντέδρασε οργανωμένα για να προλάβει τα χειρότερα.

Ένοχος ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Τελικά το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο χρόνων με τριετή αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της παράβασης κατ’ εξακολούθηση.

Στην ενδοσχολική βία κατέληξε και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φοιτητής, υπήρξε θύμα συστηματικής ενδοσχολικής βίας. Αυτό προέκυψε και από την Ε.Δ.Ε. της Ειδικής Επιτροπής που όρισε ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός. Τα μέλη της Επιτροπής με επικεφαλής τον δικηγόρο Ανδρέα Αθανασόπουλο, πραγματοποίησαν έρευνα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που κράτησε δεκαεννιά ημέρες. Μίλησαν με φοιτητές, με το προσωπικό της Σχολής, με τους εκπαιδευτικούς και έλεγξαν όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ.

Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που η Επιτροπή είχε στα χέρια της, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για bullying εναντίον του 20χρονου φοιτητή, πριν και μετά τον Μάρτιο του 2014 που ο Βαγγέλης άλλαξε δωμάτιο στην εστία.

Τα μέλη της Επιτροπής εκτίμησαν ότι κάποια απ’ τα γεγονότα ήταν σε γνώση της Διεύθυνσης.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *