Το «θαυματουργό» ρολόι που προλαβαίνει εξαφανίσεις…

Το «Τούνελ» παρουσίασε την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου το «έξυπνο ρολόι» από το «Χαμόγελο του Παιδιού» που μπορεί να προλάβει μία εξαφάνιση…

Τη νέα, σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, παρουσίασε η εκπομπή ζωντανά σε παράλληλή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας και το κεντρο επιχειρήσεων του οργανισμού…

Δημοσιογράφος της εκπομπής φορούσε στο χέρι του το έξυπνο αντικείμενο που μοιάζει με ρολόι και συνδέεται με το κέντρο επιχειρήσεων του Χαμόγελου.

Αυτό το ρολόι μπορεί φαινομενικά να μοιάζει κοινό, ωστόσο η χρήση του είναι εντελώς διαφορετική. Σκοπός του είναι να λειτουργεί προληπτικά, ώστε κάθε ενήλικος ή ανήλικος που έχει φύγει από το περιβάλλον του, να μπορεί να επιστρέψει εύκολα στους οικείους του, όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Μπορεί όμως να βοηθήσει και σε περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές.

Ο Οργανισμός διαθέτει αυτό το ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Βοήθειας Ατόμων σε Κίνδυνο, μέσω Υπηρεσιών Εντοπισμού με ειδικές, υψηλής ποιότητας και ακρίβειας συσκευές GPS trackers που περιλαμβάνουν ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης, καθώς και δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με οργανισμούς πέρα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Οι λειτουργίες της συσκευής που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή είναι οι εξής:

  • Εποπτεία σε πραγματικό χρόνο και ειδοποίηση μόλις το άτομο απομακρυνθεί από τα όρια που του έχουν ορίσει τα συγγενικά του άτομα.
  • Φωνητική κλήση για επικοινωνία με τον χρήστη.
  • Αισθητήρας επαφής: Ανιχνεύει που βρίσκεται ο χρήστης και αν φορά τη συσκευή.

Ο κύριος Γιαννόπουλος από το στούντιο της εκπομπής τόνισε πως το αντικείμενο αυτό δίνεται δωρεάν κατόπιν αξιολόγησης σε ανθρώπους με προβλήματα επικοινωνίας,  ανήλικους ή ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», παρουσίασε το νέο κέντρο επιχειρήσεων, που διατίθεται και στις Αρχές, στο Ζάππειο στις 25 Μαΐου Παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά.

«Όταν χρειάζεται οι υπηρεσίες να συνεργαστούν, υπάρχει ένα σύστημα που μεταφράζει όλες τις γλώσσες της επικοινωνίας των ασυρμάτων. Υπάρχουν κάμερες και φωτιστικά στην κινητή επιχειρησιακή μονάδα επικοινωνιών που κάνουν τη νύχτα μέρα. Όταν εξαφανίζεται το παιδί σου, δεν θέλεις να σταματήσεις τις έρευνες, επειδή είναι νύχτα», ανέφερε στο «Τούνελ» ο κύριος Γιαννόπουλος.

Ο Βέλγος ερευνητής μιλά στο «Τούνελ» για τις νέες μεθόδους ερευνών…

Το «Τούνελ» μίλησε και με τον Διοικητή της μονάδας αγνοούμενων ατόμων στη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία, Αλέν Ρεμί που βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή αυτή την εκδήλωση. Πραγματοποίησε μάλιστα και εκπαιδευτικά σεμινάρια στο κέντρο του Οργανισμού στο Κορωπί  με τίτλο « Η άμεση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών και ενηλίκων». Οργανώθηκε για τα στελέχη θεσμικών φορέων και κυρίως για τα σώματα ασφαλείας.

Μιλώντας στην εκπομπή τόνισε τα εξής:

« Στην Ιντερπόλ λέγαμε πάντα ότι πρέπει να σκεφτόμαστε σφαιρικά, αλλά πρέπει να ενεργούμε τοπικά. Και αυτό συμβαίνει. Ακόμα κι αν είναι με διεθνή τρόπο, είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε. Τώρα βρίσκομαι στην Αθήνα για να εκπαιδεύσω συναδέλφους, διωκτικές αρχές, άτομα του Λιμενικού Σώματος, την πυροσβεστική αλλά και ομάδες έρευνας και διάσωσης.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος επισκέπτεται την Ελλάδα, καθώς και κατά το παρελθόν έχει βρεθεί στο πλατό του «Τούνελ». Αναφερόμενος στην εκπομπή και την Αγγελική Νικολούλη, είπε:

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνει η εκπομπή σας. Έχουμε την ίδια εμπειρία και στο Βέλγιο. Ξέρετε, υπάρχει ένα μεγάλο κοινό και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουμε κάποιον, κάπου που να γνωρίζει κάτι που θέλουμε κι εμείς να μάθουμε. Άρα αυτού του είδους τα ερευνητικά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά ακόμη και για τις αστυνομικές Αρχές. Χρειαζόμαστε το κοινό και είναι ένας εύκολος τρόπος να φτάσουμε σε αυτό.»

Ο Βέλγος επίτροπος μίλησε και για το πόσο έχουν αλλάξει οι εξαφανίσεις τα τελευταία χρόνια, τη βοήθεια που τους παρέχει πλέον η τεχνολογία, αλλά και για τις νέες μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό.

«Η τεχνολογία είναι εκεί για να μας βοηθήσει, όχι μόνο στον εντοπισμό αγνοουμένων, αλλά και στην παρακολούθηση των προσπαθειών μας. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, χρησιμοποιούμε πολύ αυτό που αποκαλούμε “Γεωματική”. Καταγράφονται κάθε αναζήτηση, όλοι οι πόροι που τίθενται σε εφαρμογή, οπότε στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να δούμε, πού βρεθήκαμε, κυρίως όμως τα σημεία πού δεν ερευνήσαμε. Επομένως, αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος για να επιστρέψουμε πιθανώς στο σημείο και να κάνουμε εκ νέου μια αναζήτηση. Η τεχνολογία έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και για εμάς είναι σίγουρα μια ευκαιρία.»

Ο κύριος Ρεμί κατέληξε λέγοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρχει εκπαίδευση των αστυνομικών σε όλες τις βαθμίδες, για να γνωρίζουν πως να χειριστούν και να αντιμετωπίσουν μία υπόθεση εξαφάνισης.

Στοιχεία για Εξαφανίσεις

Η εκπομπή παρουσίασε τα στοιχεία του Χαμόγελου για τις εξαφανίσεις Παιδιών στο πρώτο τετράμηνο του 2024, τις ηλικιακές ομάδες, την εθνικότητα και τους λόγους εξαφάνισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *