Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων η 15η Ιουνίου και σοκάρουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως η Γραμμή Ζωής.

Η πιο φανερή μορφή κακοποίησης είναι η άσκηση σωματικής βίας, όπως χτύπημα, χαστούκισμα η κλωτσιές και η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων, είναι γυναίκες. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των γυναικών, υποφέρει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή από άνοια.

Η έκθεση του Π.Ο.Υ. [Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας], τον Ιούλιο του 2011, έδειξε ότι κάθε χρόνο 2,7% [4 εκατομμύρια] του συνόλου των ατόμων άνω των 60 χρόνων, βιώνουν σωματική κακοποίηση. Το 19% [29 εκατομμύρια] ψυχολογική κακοποίηση, το 3,8% [6 εκατομμύρια] οικονομική εκμετάλλευση και το 0,7% [1 εκατομμύριο] σεξουαλική κακοποίηση.

Η κακομεταχείριση ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας οδηγεί σε κατ΄εκτίμηση 2.500 [30%] ετησίως ανθρωποκτονίες, οι περισσότερες από τις οποίες διαπράττονται από μέλη της οικογένειας του θύματος. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη δεδομένων για το μέγεθος του προβλήματος, γιατί δεν καταγράφονται τα περιστατικά. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε για τη διετία 2008-2010 στη Χώρα μας, τα θύματα κακοποίησης ακόμα και σεξουαλικής, ήταν 126.111 άτομα και οι ηλικίες σε μεγάλο ποσοστό, μεταξύ 80-84 χρόνων.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας η Εθνική Γραμμή ςος 10-65, δέχτηκε 88 κλήσεις για καταγγελίες κακοποίησης ηλικιωμένων. Η Γραμμή Ζωής ζητά από τους πολίτες να πάρουν θέση καταγγέλοντας παρόμοια περιστατικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *